Kiedy żar z nieba spływa,
albo waga nam się „zepsuła” ;) szukamy lekkich potraw. Do takich niewątpliwie
należy mintaj w towarzystwie pomidorów, czerwonej cebuli oraz świeżego koperku
i uprażonych płatków migdałowych. Zapraszamy!!!
SKŁADNIKI:
·
opakowanie mrożonego mintaja (1kg na 4
osoby)
·
2 średnie pomidory
·
1 średnia czerwona cebula
·
2 łyżki oleju
·
sól, pieprz
·
1 cytryna
SPOSÓB WYKONANIA:
Mintaja rozmrozić i
opłukać. Każdy kawałek ryby przekroić na pół i ułożyć w nasmarowanej (1 łyżką
oleju) formie żaroodpornej. Pomiędzy mintaja ułożyć plasterki pomidorów i cebuli.
Całość przyprawić, wycisnąć sok z połówki cytryny i polać pozostałym olejem.
Pieczemy w temperaturze 170°C (termoobieg) przez ok.40 minut. Po wyjęciu z piekarnika skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, posypujemy świeżym koperkiem i uprażonymi płatkami migdałowymi. Polecamy!!!!
Całkiem smaczne, zaraz będzie robione :)
OdpowiedzUsuń