Składniki:
- ośmiornica
- włoszczyzna
do ugotowania wywaru
- 2
łyżki octu winnego
- 3-4
ziarenka jałowca
- 2-3
ziarenka ziela angielskiego
- 2-3
listki laurowe
- 1
cebula
- Sól do smaku
Sposób czyszczenia i gotowania ośmiornicy:
wyciąć oczy
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
To teraz tylko czekać na carpaccio:-))
OdpowiedzUsuńha ha ha Marzenka, ty to masz nosa!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wow! Ja bym z niej zrobiła, oprócz carpaccio, też sałatkę :-)
OdpowiedzUsuńSuperanckie zdjęcia!
Udanego piątku Wam życzę Dziewczyny,
E.
Super instrukcja :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPodoba mi się zwrot "wyciąć oczy":)
OdpowiedzUsuńdo wyboru miałayśmy jeszcze wydłubać oczy, ale uznałyśmy, że bardziej profesjonalnie i humanitarnie będzie je wyciąć :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
:)
Usuńto wycinanie oczu jest trochę straszne :/
OdpowiedzUsuńo kurczę... odechciało mi się spróbowania ośmiornicy xd
OdpowiedzUsuńjeszcze jej nie jadłam nigdy.
Karmelitko, jak "rozbieramy" kuraka, to mamy 100 razy gorsze doznania estetyczne :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
ale ta ośmiornica jest fujjj ale i tak bym chciała jej spróbować ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo prawidłowa reakcja :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
fajne zdjęcia. ale czemu oprawiacie ją przed gotowaniem? wystarczy tylko umyć. po ugotowaniu te wszystkie operacje są łatwiejsze. oczu prawie nie ma a dziób sam wyskakuje.
OdpowiedzUsuńjest to kwestia naszego podejścia do higieny. Wszystko, co gotujemy, najpierw czyścimy. W ten sposób otrzymujemy gotowy " materiał" do dalszej obróbki, bez ryzyka jego ewentualnego późniejszego zabrudzenia.
UsuńTrudność wykonania opisanych operacji jest żadna, w poście chodziło o przedstawienie aspektu technicznego sprawiania osmiornicy- gdzie co wyciąć.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Czekam na carpaccio :)))
OdpowiedzUsuńNo no, Dziewczyny, imponujące zdjęcia i opis...:) może kiedyś.. kto wie...
OdpowiedzUsuńchociaż osobiście najbardziej podoba mi się wątek o skręcaniu końcówek;)
Anula, to, ze podoba ci sie wątek o skręcaniu końcówek,to akurat nas nie dziwi :DD
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Uwielbiam ośmiornice, ale jeszcze nie udało mi się nigdzie dostać świeżej :(
OdpowiedzUsuńAnia, w Poznaniu zapewne we wszystkich wiekszych miastach, można je dostać w sieci Selgros, Tesco lub Makro.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Anche il tuo polpo a carpaccio è magnifico.....bravissima.
OdpowiedzUsuńGrazie :D
UsuńSaluti
Tapenda
Dziękujemy za wszystkie komentarze i pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńTapenda
Również nigdy nie jadłam ośmiornicy, jestem pod wrażeniem Waszego przygotowania :) sama chyba bym się nie odważyła :) Pozdrawiam Monia
OdpowiedzUsuń