środa, 12 września 2012

Muffiny z czekoladowymi groszkami


Tuż przed spaniem często czytamy i przeglądamy książki lub czasopisma o tematyce kulinarnej. Na naszych nocnych stolikach piętrzą się ich stosiki. Jedną z ulubionych książek jest „Czekolada, łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”, którą rozpoczyna zdanie: „…Czekolada! Na sama myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasuwa mgiełka rozkoszy…”

Przepisy i zdjęcia w niej zamieszczone kuszą i nęcą Tapendę co pewien czas…znowu uległyśmy  ;D ;D

Zapraszamy!!!





 SKŁADNIKI:

100g miękkiej margaryny

150g cukru

2 jaja

150ml naturalnego jogurtu

5 łyżek stołowych mleka

275g mąki pszennej

1 łyżka stołowa sody oczyszczonej

100g groszków z czekolady deserowej


SPOSÓB WYKONANIA:

Za pomocą miksera utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Wbić jaja, wlać jogurt, mleko i wymieszać całość na gładką masę. Następnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną i dodać do masy.  Za pomocą rózgi delikatnie wszystko wymieszać. Na końcu wsypać groszki z czekolady i znowu wymieszać. Rozłożyć do papierowych papilotów i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C (termoobieg) przez ok. 20 minut lub do tzw. „suchego patyczka”. Smacznego!!!



6 komentarzy:

  1. Ciężko się oprzeć, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach ta czekolada, lekarstwo na całe zło!
    Miłego dnia. :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. JA robiłam wczoraj takie same tylko z kawałkami czekolady ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. ach, czekoladowe uleganie.. ;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. :D czekolada :D
    i jak prześlicznie ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękujemy za komentarze i serdecznie pozdrawiamy :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...