Tuż przed spaniem
często czytamy i przeglądamy książki lub czasopisma o tematyce kulinarnej. Na naszych
nocnych stolikach piętrzą się ich stosiki. Jedną z ulubionych książek jest „Czekolada,
łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku”, którą rozpoczyna zdanie: „…Czekolada!
Na sama myśl ślinka napływa nam do ust, a oczy zasuwa mgiełka rozkoszy…”
Przepisy i zdjęcia w
niej zamieszczone kuszą i nęcą Tapendę co pewien czas…znowu uległyśmy ;D ;D
Zapraszamy!!!
100g miękkiej margaryny
150g cukru
2 jaja
150ml naturalnego
jogurtu
5 łyżek stołowych mleka
275g mąki pszennej
1 łyżka stołowa sody
oczyszczonej
100g groszków z
czekolady deserowej
SPOSÓB WYKONANIA:
Za pomocą miksera
utrzeć margarynę z cukrem na puszystą masę. Wbić jaja, wlać jogurt, mleko i
wymieszać całość na gładką masę. Następnie przesiać mąkę oraz sodę oczyszczoną
i dodać do masy. Za pomocą rózgi
delikatnie wszystko wymieszać. Na końcu wsypać groszki z czekolady i znowu
wymieszać. Rozłożyć do papierowych papilotów i piec w piekarniku rozgrzanym do
temperatury 170°C (termoobieg) przez ok. 20 minut lub do tzw. „suchego patyczka”.
Smacznego!!!
Ciężko się oprzeć, pycha!
OdpowiedzUsuńAch ta czekolada, lekarstwo na całe zło!
OdpowiedzUsuńMiłego dnia. :)))
JA robiłam wczoraj takie same tylko z kawałkami czekolady ;D
OdpowiedzUsuńach, czekoladowe uleganie.. ;-))
OdpowiedzUsuń:D czekolada :D
OdpowiedzUsuńi jak prześlicznie ozdobione :)
Dziękujemy za komentarze i serdecznie pozdrawiamy :):)
OdpowiedzUsuńTapenda
W sumie to nie wiem od kiedy, lecz zawsze lubiłam zajadać się wszystkim co jest czekoladowe. Zdecydowanie na ten moment pasuje mi pieczenie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ oraz jeśli tylko znajdę wolny czas to jak najbardziej staram się je przyrządzić. Moja cała rodzina uwielbia zajadać się mocno czekoladowym deserem i moje maluchy pytają się kiedy będę robiła kolejne ciasto.
OdpowiedzUsuń