wtorek, 23 października 2012

Cielak pod pierzynką


Mamy nadzieję, że Tapendowa wersja znanego ciasta tzw. KLASYKA przypadnie Wam do gustu i smaku. Ten szybki serniczek zawsze się udaje, a masa śmietanowa (naszym zdaniem) podnosi jego walory smakowe i wizualne. Oczywiście nie jest obowiązkowa, można ją pominąć i "Cielaka" posypać tylko cukrem pudrem. Fajne jest to, że za każdym razem ser i ciasto tworzą inne wzory ("łaty").
Zapraszamy!
 
 
SKŁADNIKI CIASTA:
2 szklanki mąki
¾ szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾  szklanki wydrążonych wiśni z kompotu (odsączonych)
lub innych owoców (mogą być świeże - my wybrałyśmy truskawki ok.20 sztuk)
 
Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem owoców) krótko zmiksować 
na gładką masę.
 
 
 
 
 
Ciasto wylać do wysmarowanej formy (o wymiarach 24x34 cm)
 
 
 
 
MASA SEROWA:
2 kostki sera (śmietankowego)
3 jaja ( białka ubić na pianę)
½ kostki Kasi
1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
¾ szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Wszystko krótko zmiksować - tylko do połączenia składników,
 a  na końcu dodać pianę
 i delikatnie wymieszać z masą serową.
 
 
 
 
 
 
 
Na wierzch ciasta układamy tu i ówdzie owoce,
 
 
a następnie za pomocą łyżki masę serową
 
 
 Pieczemy ok.40 minut w temp . 180 stopni (TERMOOBIEG).
Na upieczone i wystudzone ciasto można wyłożyć tzw. "pierzynkę" - masę śmietanową i udekorować np. startą czekoladą.
 
PIERZYNKA:
400 ml śmietany kremówki
2 opakowania śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego

Masę śmietanową przygotować według przepisu
na opakowaniu śmietan-fixu.

Smacznego !



30 komentarzy:

  1. No, pod taką pierzynką to na pewno nam cielak nie zmarznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. aaa jak fajnie smakuje ;)
      Również pozdrawiamy i na nasz blog zapraszamy;)

      Usuń
  2. ślicznie się prezentuje! porywam kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosimy sie częstować :)
      Pozdrawiamy serdecznie!!!

      Usuń
  3. Nie znałam tego ciasta. A dlaczego cielak? Fajne połączenie sera , kajmakowej masy i masy śmietanowej. Już mi ślinka cieknie...:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, warto go upiec, bo zawsze się udaje :D
      A cielaczek dlatego pewnie, że kolorem przypomina...my znamy go pod takim tytułem, a pierzynkę dorobiłyśmy ;)
      Pozdrawiamy cieplutko!

      Usuń
  4. Buuuu weszłam tu po jakiś fajny przepis na cielęcinę, a tu słodycze, brrr :)))
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy tylko zabuczeć z Tobą buuuuuuuuuuuuuuu!!!;P

      Usuń
    2. Dołączam się do chóru: buuuuuuuuuu!!! :P

      Pozdrawiam
      Kasia

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Anula, kupujemy taki zmielony w kostkach ze Złotowa, ale w wiaderku tez jest ok:)Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  6. Przepysznie i pięknie wygląda ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantha dziękujemy za przemiły komentarz i serdecznie pozdrawiamy!!! :):)

      Usuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakaś jestem nierozgarnięta, bo tego ciasta nie znałam. Po raz pierwszy spotkałam się z nazwą "cielak" w przypadku ciasta :)

    Ale oczywiście mi się podoba, bo wszystko co z serem, kajmakiem i kremówką bardzo lubię.

    Serdeczne pozdrowienia!
    E.

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodka pychotka, wygląda uroczo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Już ta godzina i jeść niedobrze a takiego smaka mi zrobiłyście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zostałaś przeze mnie otagowana na "Liebster Blog". Szczegóły u mnie na blogu. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jutro zagości u mnie na stole

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. superancko ! :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...