Mamy nadzieję, że Tapendowa
wersja znanego ciasta tzw. KLASYKA przypadnie Wam do gustu i smaku. Ten szybki serniczek zawsze się udaje, a masa śmietanowa (naszym zdaniem) podnosi jego walory smakowe i wizualne. Oczywiście nie jest obowiązkowa, można ją pominąć i "Cielaka" posypać tylko cukrem pudrem. Fajne jest to, że za każdym razem ser i ciasto tworzą inne wzory ("łaty").
Zapraszamy!
SKŁADNIKI CIASTA:
2 szklanki mąki
¾ szklanka cukru
¾ szklanki oleju
2 jaja
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¾ szklanki wydrążonych wiśni z kompotu (odsączonych)
lub innych owoców (mogą być świeże - my wybrałyśmy truskawki ok.20 sztuk)
Wszystkie składniki ciasta (z wyjątkiem owoców) krótko zmiksować
na gładką masę.
Ciasto wylać do wysmarowanej formy (o wymiarach 24x34 cm)
MASA SEROWA:
2 kostki sera (śmietankowego)
3 jaja ( białka ubić na pianę)
½ kostki Kasi
1 łyżka (kopiasta) mąki ziemniaczanej
¾ szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Wszystko krótko zmiksować - tylko do połączenia składników,
a na końcu dodać pianę
i delikatnie wymieszać z masą serową.
Na wierzch ciasta układamy tu i ówdzie owoce,
a następnie za pomocą łyżki masę serową
Pieczemy ok.40 minut w temp . 180 stopni (TERMOOBIEG).
Na upieczone i wystudzone ciasto można wyłożyć tzw. "pierzynkę" - masę śmietanową i udekorować np. startą czekoladą.
PIERZYNKA:
400 ml śmietany kremówki
2 opakowania śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
Masę śmietanową przygotować według przepisu
na opakowaniu śmietan-fixu.
Smacznego !
No, pod taką pierzynką to na pewno nam cielak nie zmarznie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńaaa jak fajnie smakuje ;)
UsuńRównież pozdrawiamy i na nasz blog zapraszamy;)
ślicznie się prezentuje! porywam kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńProsimy sie częstować :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie!!!
Smakowita, domowa klasyka..
OdpowiedzUsuńDOKŁADNIE!!!!
UsuńSerdeczności:):)
Nie znałam tego ciasta. A dlaczego cielak? Fajne połączenie sera , kajmakowej masy i masy śmietanowej. Już mi ślinka cieknie...:-))
OdpowiedzUsuńMarzenka, warto go upiec, bo zawsze się udaje :D
UsuńA cielaczek dlatego pewnie, że kolorem przypomina...my znamy go pod takim tytułem, a pierzynkę dorobiłyśmy ;)
Pozdrawiamy cieplutko!
Cielaczek pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i pozdrawiamy!!!! ;);)
UsuńBuuuu weszłam tu po jakiś fajny przepis na cielęcinę, a tu słodycze, brrr :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Możemy tylko zabuczeć z Tobą buuuuuuuuuuuuuuu!!!;P
UsuńDołączam się do chóru: buuuuuuuuuu!!! :P
UsuńPozdrawiam
Kasia
Pychota, a sera nie mielisz?
OdpowiedzUsuńAnula, kupujemy taki zmielony w kostkach ze Złotowa, ale w wiaderku tez jest ok:)Pozdrawiamy!!!
UsuńApetycznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDzięki Drui...
UsuńPozdrawiamy :):)
Przepysznie i pięknie wygląda ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSamantha dziękujemy za przemiły komentarz i serdecznie pozdrawiamy!!! :):)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakaś jestem nierozgarnięta, bo tego ciasta nie znałam. Po raz pierwszy spotkałam się z nazwą "cielak" w przypadku ciasta :)
OdpowiedzUsuńAle oczywiście mi się podoba, bo wszystko co z serem, kajmakiem i kremówką bardzo lubię.
Serdeczne pozdrowienia!
E.
Wow świetne... Spróbuje!
OdpowiedzUsuńNazwa mnie powaliła:))))
OdpowiedzUsuńSłodka pychotka, wygląda uroczo :)
OdpowiedzUsuńślinka mi pociekła ... :)
OdpowiedzUsuńJuż ta godzina i jeść niedobrze a takiego smaka mi zrobiłyście :)
OdpowiedzUsuńZostałaś przeze mnie otagowana na "Liebster Blog". Szczegóły u mnie na blogu. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJutro zagości u mnie na stole
OdpowiedzUsuńsuperancko ! :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda