piątek, 12 października 2012

Pesto Trapanese




Bodaj najbardziej jest znane zielone pesto pochodzące z Genui ( pesto genovese), w skład którego wchodzi bazylia, orzeszki pinii, czosnek, oliwa i parmezan .
Z południa Włoch- Sycylii, a konkretnie z miejscowości Trapani, pochodzi pomarańczowy sos znany pod nazwą Pesto Trapanese.

Oba sosy łączą, naszym zdaniem to samo:

  • proporcje składników na tzw. oko- wedle uznania,
  • wykonuje się je błyskawicznie,
  • są uzależniające i wyborne,


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

21 komentarzy:

  1. kiedyś je zrobiłam właśnie do makaronu, smakował rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mamy takie samo zdanie :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. ta szybkość jest w pesto bardzo kusząca. i do tego - mimo małej ilości składników - bogactwo smaku. mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, aromat JEST !

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Jak cudownie wygląda ta łyżeczka "pod muchą":-)) Oczywiście nie tylko, bo całość imponująco się prezentuje. Jestem zachwycona :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za sympatyczny komentarz :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
    2. Zrobiłam, trochę zmodyfikowałam, ale i tak wyszło pyszne:-))

      Usuń
    3. Znowu zrobiłam i wrzuciłam u siebie:-) Oczywiście podałam źródło inspiracji:-)) pozdrawiam:-)

      Usuń
  4. Widzę, że pesto chodzi po ludziach ;D
    Piękne zdjęcia!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Ależ cudownie apetyczne zdjęcia! Kupuję to pesto :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zapewniamy, że pesto jest smaczne!

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. nie potrafię przejść obojętnie obok takiego makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hej :) w przyszlym tygodniu na obiad :) jak dlugo mozna to pesto przechowywac? migdaly w kazdje postaci uwielbiam.... extra zdjecia :)Dorota

    OdpowiedzUsuń
  9. CZeść Dorota,
    jeśli poddasz pasteryzacji, to i pewnie kilka tygodni możesz pesto przechowywać.
    My za każdym razem robimy je w ilości potrzebnej danego dnia do bieżącego spożycia.


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. proste składniki, a smak niezapomniany. Co za pesto!

    OdpowiedzUsuń
  11. W takiej wersji nie znałam... do wypróbowania koniecznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo - ja mam ostatnio manię na pasty, więc pewnie prędzej czy później się na to skuszę - myślę, że w wersji kanapkowej też mogłaby być smaczna : )

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...