Ciasto bazowe "Miodownik" - przepis przywieziony od cioci Mirki z lubelskiego - wykorzystuję na różne sposoby i serwuję z powidłami, kremówką, owocami albo masą kajmakową. Włąściwie traktuję je jak biszkopt. Polecam gorąco to ciasto o pięknym korzenno-miodowym smaku i zapachu. Ma tę zaletę, że czym dlużej stoi, tym jest lepsze. Aromatyczne, pulchne i delikatne pasuje do świątecznej kawy ;)
SKŁADNIKI:
5 jaj
¾ szklanki cukru
3,5 szklanki mąki
(wrocławskiej)
1 szklanka oleju
1 szklanka miodu
1 szklanka herbaty
2 łyżeczki sody
½ łyżeczki
proszku do pieczenia
2 -3 łyżeczki przyprawy do
piernika
Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać
miód, herbatę (zimną), mąkę, sodę, proszek i przyprawę. Wszystko
chwilę miksować, potem dodać olej i znowu miksować.
Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (np.
rózgą). Ciasto wylać na blachę (o
wymiarach 28 x 39 cm). Piec w temp 160 stop.
(TERMOOBIEG) ok. 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka).Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Warstwy ciasta łączymy gorącą masą budyniową.
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
½ kostki margaryny
1 łyżka mąki
cukier waniliowy
1 szklankę mleka + margarynę zagotować, dodać cukier. W drugiej szklance
mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier wanil. Dodać do mleka i ugotować
tak jak budyń. Gorący krem wyłożyć na rozkrojone ciasto, wyrównać i przykryć drugą częścią lekko dociskając.
WIERZCH CIASTA:
1 puszka masy kajmakowej
ok. 200 g posiekanych orzechów włoskich
Posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!!!
To jest jedno z moich ulubionych ciast i dlatego go ... nigdy nie robię, bo by się skończyło tym, że cała blacha zniknęłaby w góra 2 dni :)
OdpowiedzUsuńAle z ogromną ochotą częstuję się jak mi je ktoś proponuje ;-)
Udanej niedzieli,
E.
Edith, my mamy ten sam problem z tym ciastem ;D
UsuńCzęstuj sie Kochana jeszcze jest ;)
Cieplutkie pozdrówki!!!!
Ale pyszności... Na swoje urodziny zaserwuję je, jeśli mi pozwolicie:-)? Miodownik to też moje wspomnienia związane z osobą bardzo mi bliską, której od 3 lat już z nami nie ma, mojej chrzestnej...Dziękuję:-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, czy pozwolimy??? Wręcz zachęcamy i jesteśmy zaszczycone!!!!:):)
UsuńCzy te urodzinki tuż, tuż???
My już dzisiaj słodkie buziaki Tobie przesyłamy ;* :*
i cieplutko pozdrawiamy!
Urodzinki zaraz po Nowym Roku:-)
UsuńAleż ono pysznie wygląda:) Chyba się skuszę i zrobię je na święta:)
OdpowiedzUsuńMadlene, dziękujemy:):)
UsuńPolecamy!!!!
Pozdrawiamy serdecznie!
TAPENADO!
OdpowiedzUsuńwidzę, że u Was dziewczyny, święta na całego!
moja ulubiona piosenka świąteczna w tle, kiedy ja czytam i zachwycam się Waszym miodowym snickersem.
wspaniałe ciasto!
Pozdrawiam :]
Karmel-itko zachwycaj się,
Usuńa potem upiecz je ;) !!!!
Pozdrawiamy :):)
co za ciasto!! przepyszne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki Marta :):)
UsuńSerdeczności!!!
Robię podobne ciacho z mamą co roku na święta :) Uwielbiam je :) Co to za nutka na Twoim blogu?
OdpowiedzUsuńNasze świąteczne przeboje :):)
UsuńKochamy je!!!!Pozdrówki:):)
Wspaniałe ciasto! Tak smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuń...i...baaaaardzo szybko znika;);)
UsuńPozdrawiamy
Och, jak ja lubię to ciasto...Robiłam raz ale nie wyszło mi tak jak szwagierce. Miałam inny przepis. Nigdy potem nie wracałam do niego a warto...
OdpowiedzUsuńMagda, zachęcamy do powtórki i trzymamy kciuki:):)
UsuńZ pewnością będziesz zadowolona!
Pozdrawiamy!!!
zrobiłam dzisiaj :) jest pyszne. możecie podpowiedzieć co dać na wierz jeżeli następnym razem posmaruje je w środku powidłami? pozdrawiam serdecznie :) Beata
OdpowiedzUsuńTa wersja chyba najlepsza ;);)...ale możesz oczywiście na wierzch położyć polewę czekoladową, warstwę masy śmietanowej lub inny krem....z pewnością to ciasto będzie pyszne! Pozdrawiamy:):)
UsuńA miod jaki?Sztuczny,czy prawdziwy?
OdpowiedzUsuńMy używamy tego od pszczół ;);)
UsuńPozdrawiamy!!!