poniedziałek, 24 grudnia 2012

Puszysty miodo-snickers


Ciasto bazowe "Miodownik" - przepis przywieziony od cioci Mirki z lubelskiego - wykorzystuję na różne sposoby i serwuję z powidłami, kremówką, owocami albo masą  kajmakową. Włąściwie traktuję je jak biszkopt. Polecam gorąco to ciasto o pięknym korzenno-miodowym smaku i zapachu. Ma tę zaletę, że czym dlużej stoi, tym jest lepsze. Aromatyczne, pulchne i delikatne pasuje do świątecznej kawy ;)
SKŁADNIKI:

5 jaj

¾ szklanki cukru

3,5 szklanki mąki (wrocławskiej)

1 szklanka oleju

1 szklanka miodu

1 szklanka herbaty

2 łyżeczki sody 
 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

2 -3 łyżeczki przyprawy do piernika

Żółtka utrzeć z cukrem, a następnie dodać miód, herbatę (zimną), mąkę, sodę, proszek i przyprawę. Wszystko chwilę miksować, potem dodać olej i znowu miksować. Na koniec dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać (np. rózgą). Ciasto wylać na blachę (o wymiarach 28 x 39 cm). Piec w temp 160 stop. (TERMOOBIEG) ok. 1 godziny (do tzw. "suchego patyczka).Zimne ciasto przekroić wzdłuż na dwie części. Warstwy ciasta łączymy gorącą masą budyniową.
MASA BUDYNIOWA:


0,5 litra mleka

3 łyżki cukru

1 budyń śmietankowy

½ kostki margaryny

1 łyżka mąki

cukier waniliowy


1 szklankę mleka + margarynę zagotować, dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier wanil. Dodać do mleka i ugotować tak jak budyń. Gorący krem wyłożyć na rozkrojone ciasto, wyrównać i przykryć drugą częścią lekko dociskając.
WIERZCH CIASTA:
1 puszka masy kajmakowej
ok. 200 g posiekanych orzechów włoskich
Posmarować wierzch ciasta i posypać posiekanymi orzechami.
Smacznego!!!

21 komentarzy:

  1. To jest jedno z moich ulubionych ciast i dlatego go ... nigdy nie robię, bo by się skończyło tym, że cała blacha zniknęłaby w góra 2 dni :)

    Ale z ogromną ochotą częstuję się jak mi je ktoś proponuje ;-)

    Udanej niedzieli,
    E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Edith, my mamy ten sam problem z tym ciastem ;D
      Częstuj sie Kochana jeszcze jest ;)
      Cieplutkie pozdrówki!!!!

      Usuń
  2. Ale pyszności... Na swoje urodziny zaserwuję je, jeśli mi pozwolicie:-)? Miodownik to też moje wspomnienia związane z osobą bardzo mi bliską, której od 3 lat już z nami nie ma, mojej chrzestnej...Dziękuję:-) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, czy pozwolimy??? Wręcz zachęcamy i jesteśmy zaszczycone!!!!:):)
      Czy te urodzinki tuż, tuż???
      My już dzisiaj słodkie buziaki Tobie przesyłamy ;* :*
      i cieplutko pozdrawiamy!

      Usuń
    2. Urodzinki zaraz po Nowym Roku:-)

      Usuń
  3. Ależ ono pysznie wygląda:) Chyba się skuszę i zrobię je na święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, dziękujemy:):)
      Polecamy!!!!
      Pozdrawiamy serdecznie!

      Usuń
  4. TAPENADO!
    widzę, że u Was dziewczyny, święta na całego!
    moja ulubiona piosenka świąteczna w tle, kiedy ja czytam i zachwycam się Waszym miodowym snickersem.
    wspaniałe ciasto!

    Pozdrawiam :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itko zachwycaj się,
      a potem upiecz je ;) !!!!
      Pozdrawiamy :):)

      Usuń
  5. co za ciasto!! przepyszne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Marta :):)
      Serdeczności!!!

      Usuń
  6. Robię podobne ciacho z mamą co roku na święta :) Uwielbiam je :) Co to za nutka na Twoim blogu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze świąteczne przeboje :):)
      Kochamy je!!!!Pozdrówki:):)

      Usuń
  7. Wspaniałe ciasto! Tak smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i...baaaaardzo szybko znika;);)
      Pozdrawiamy

      Usuń
  8. Och, jak ja lubię to ciasto...Robiłam raz ale nie wyszło mi tak jak szwagierce. Miałam inny przepis. Nigdy potem nie wracałam do niego a warto...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, zachęcamy do powtórki i trzymamy kciuki:):)
      Z pewnością będziesz zadowolona!
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  9. zrobiłam dzisiaj :) jest pyszne. możecie podpowiedzieć co dać na wierz jeżeli następnym razem posmaruje je w środku powidłami? pozdrawiam serdecznie :) Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta wersja chyba najlepsza ;);)...ale możesz oczywiście na wierzch położyć polewę czekoladową, warstwę masy śmietanowej lub inny krem....z pewnością to ciasto będzie pyszne! Pozdrawiamy:):)

      Usuń
  10. A miod jaki?Sztuczny,czy prawdziwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My używamy tego od pszczół ;);)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...