Babka wygląda jak chlebek
i można ją tak traktować … baaardzo dobrze smakuje posmarowana konfiturami ;).
Jest pyszna, mięciutka i długo zachowuje świeżość, że o zapachu nie wspomnę. W sam
raz - na zimowy czas;)
Polecamy!!!
35 dag mąki (np. wrocławskiej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag margaryny (np. KASI)
10 dag cukru
3 jaj
3 łyżki stołowe miodu
0,5 szklanki piwa
3-4 łyżeczki przyprawy do piernika
ok. 100 g bakalii (np. orzechy włoskie, płatki
migdałowe, śliwki suszone)
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę przesiać z sodą
oczyszczoną. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku do
uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać miód i piwo. Wszystko zmiksować i do
tej masy wsypać mąkę z
sodą, przyprawę do piernika i posiekane bakalie. Znowu zmiksować. Na koniec dodać pianę z 3 białek i delikatnie
wymieszać wszystko rózgą. Tak przygotowane ciasto wlać do form np. *„keksówek” (¾wysokości) i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160°C
(termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
Smacznego :)
*użyłyśmy form aluminiowych
jednorazowych do pieczenia babek i pasztetów
o wymiarach 23 x 10 cm
o wymiarach 23 x 10 cm
Wierzę, że jest pyszny, bo piekłam piernik z piwem i zrobił na mnie wielkie wrażenie, więc Wasza babka to jak najbardziej pyszny wypiek. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDario Anno czyli wiesz o czym piszemy...:):)
UsuńSerdeczności!!!!
idealna na drugie śniadanie!
OdpowiedzUsuńTeż jesteśmy tego zdania Marto :):)
UsuńPozdrawiamy!!!
Wygląda troszkę jak piernik:-), w sam raz do herbatki:-)
OdpowiedzUsuńPiwosz, chlebek, piernik... do herbatki i kawki polecamy!!!
UsuńOczywiście Ciebie Kochana Pozdrawiamy ;);)
Smacznie wygląda, kiedyś spróbuję upiec :)
OdpowiedzUsuńPOLECAMY !!!!
UsuńPozdrówki ;);)
A w dodatku jeszcze tak świątecznie przystrojona:))
OdpowiedzUsuńŚwiątecznie i zimowo:):)
UsuńPozdrawiamy !!!
Prosta w wykonaniu i rewelacyjnie wygląda! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDOKŁADNIE TAK KAMILKO :):)
UsuńSerdeczności!!!
W pięknej, zimowej scenerii...Babka z piwem? Nie miałam okazji piec ani kosztować. Do kawki przydałby się kawałeczek;-)
OdpowiedzUsuńMarzenka najgorzej,że u nas babaka już wyszła( kolejna), ale piwo jeszcze jest...będzie trzeba upiec następną...kurde uzależnia, czy co??
UsuńPozdrawiamy ciepluteńko!!!
fajna. piękna stylizacja.
OdpowiedzUsuńDziękujemy baaaardzo Bernadeto :):)
UsuńPozdrówki!!!
Brzmi fantastycznie! Na zimowy podwieczorek jak znalazł :)
OdpowiedzUsuńZapewniamy, że o każdej porze dnia [a nawet nocy ;)] smakuje wyśmienicie ;D ;D
UsuńSerdeczności!!!
super!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;):)
UsuńPozdrawiamy serdecznie!!!
Faktycznie wygląda bardziej jak chlebek niż ciasto, co nie zmienia faktu, że z pewnością jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńOj tak, oj tak! Polecamy i pozdrawiamy:):)
UsuńZamiast do kawy, do piwa? :P hehe
OdpowiedzUsuń