czwartek, 17 stycznia 2013

Piwosz - zimowa babka


Babka wygląda jak chlebek i można ją tak traktować … baaardzo dobrze smakuje posmarowana konfiturami ;). Jest pyszna, mięciutka i długo zachowuje świeżość, że o zapachu nie wspomnę. W sam raz - na zimowy czas;)

Polecamy!!!











SKŁADNIKI:

35 dag mąki (np. wrocławskiej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
10 dag margaryny (np. KASI)
10 dag cukru
3 jaj

3 łyżki stołowe miodu

0,5 szklanki piwa

3-4 łyżeczki przyprawy do piernika

ok. 100 g bakalii (np. orzechy włoskie, płatki migdałowe, śliwki suszone)



SPOSÓB WYKONANIA:

Mąkę przesiać z sodą oczyszczoną. Margarynę utrzeć z cukrem, a następnie dodawać po jednym żółtku do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodać miód i piwo. Wszystko zmiksować i do tej masy wsypać  mąkę  z  sodą, przyprawę do piernika i posiekane bakalie. Znowu zmiksować.  Na koniec dodać pianę z 3 białek i delikatnie wymieszać wszystko rózgą. Tak przygotowane ciasto wlać do form np. *„keksówek” (¾wysokości) i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 160°C (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)

*użyłyśmy form aluminiowych jednorazowych do pieczenia babek i pasztetów 
  o wymiarach 23 x 10 cm

23 komentarze:

  1. Wierzę, że jest pyszny, bo piekłam piernik z piwem i zrobił na mnie wielkie wrażenie, więc Wasza babka to jak najbardziej pyszny wypiek. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dario Anno czyli wiesz o czym piszemy...:):)
      Serdeczności!!!!

      Usuń
  2. idealna na drugie śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jesteśmy tego zdania Marto :):)
      Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  3. Wygląda troszkę jak piernik:-), w sam raz do herbatki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piwosz, chlebek, piernik... do herbatki i kawki polecamy!!!
      Oczywiście Ciebie Kochana Pozdrawiamy ;);)

      Usuń
  4. Smacznie wygląda, kiedyś spróbuję upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A w dodatku jeszcze tak świątecznie przystrojona:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Prosta w wykonaniu i rewelacyjnie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. W pięknej, zimowej scenerii...Babka z piwem? Nie miałam okazji piec ani kosztować. Do kawki przydałby się kawałeczek;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka najgorzej,że u nas babaka już wyszła( kolejna), ale piwo jeszcze jest...będzie trzeba upiec następną...kurde uzależnia, czy co??
      Pozdrawiamy ciepluteńko!!!

      Usuń
  8. Odpowiedzi
    1. Dziękujemy baaaardzo Bernadeto :):)
      Pozdrówki!!!

      Usuń
  9. Brzmi fantastycznie! Na zimowy podwieczorek jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniamy, że o każdej porze dnia [a nawet nocy ;)] smakuje wyśmienicie ;D ;D
      Serdeczności!!!

      Usuń
  10. Faktycznie wygląda bardziej jak chlebek niż ciasto, co nie zmienia faktu, że z pewnością jest pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Zamiast do kawy, do piwa? :P hehe

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...