Rozpoczęły się ferie i spadł długo wyczekiwany śnieżek. Zrobiło się biało, czysto i puszyście. Płatki śniegu
leniwie, a jednocześnie z gracją opadały … również na nasze ciasto ;) Zapraszamy!!!
CIASTO ORZECHOWE:
10 jaj
¾ szklanki cukru
10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka (po jednym), a następnie w osobnej miseczce wymieszać produkty sypkie i delikatnie połączyć za pomocą rózgi z masą jajeczną. Całość przełożyć do formy (o wymiarach 28 x 39 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.ok 160°C (TERMOOBIEG) przez ok. 25-30 minut.
Zimne ciasto orzechowe smarujemy powidłami, na których układamy
podłużne biszkopty jeden przy drugim. Całość zalewamy gorącym budyniem.
BUDYŃ:
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
1 budyń śmietankowy
½ kostki margaryny
1 łyżka mąki
cukier waniliowy
1 szklankę mleka + margarynę zagotować,
dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier
waniliowy. Dodać do mleka i ugotować .
Na stygnący budyń wykładamy krakersy i
czekamy do zupełnego wystygnięcia ciasta. Następnie na warstwie krakersowej
rozsmarowujemy krem.
MASA KREMOWA:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami, dodać do
serka. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na krakersy. Wyrównać i z
roztopionej czekolady (np. kawowej z LIDLA) zrobić „ślimaczki” i udekorować
posypką „śnieżynki”.
Smacznego!!!
Właśnie potrzebowałam przepisu na orzechowe ciasto. Wasze jest bajeczne...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Piękne! Cudne!
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńA ja zastanawiałąm sie co to za cudo ;D
OdpowiedzUsuńMm, musi smakować idealnie;)
OdpowiedzUsuńA podobno nie ma dwóch takich samych płatków śniegu :P A ciasto godne Królowej Śniegu!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i wyczekuję płatków i u siebie :)
Wygląda cudownie! Musiało być bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda to ciasto z płatkami śniegu:)
OdpowiedzUsuńjeju, jeju, jeju!
OdpowiedzUsuńcoś cudownego.
a jak pięknie ozdobione!
nie dość, że uwielbiam orzechy to jeszcze mam takie śnieżynki cukrowe akurat, chyba zaplanuję pieczenie :)
OdpowiedzUsuńObłędne to ciasto! Te wszystkie warstwy połączone ze sobą muszą smakować wspaniale:)
OdpowiedzUsuńZapewniamy,że cicho jest pyszne. Obie testowałyśmy ;);)
OdpowiedzUsuńPolecamy i gorąco Was pozdrawiamy!!!
Tapenda
O nie było mnie przez weekend i o mało bym przegapiła takie pyszności:-) Wygląda bajecznie:-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńTeż mam takie płatki śniegu:)
Świetne ciacho - wygląda bardzo zimowo z tą dekoracją :)
OdpowiedzUsuńCudne!
OdpowiedzUsuńA gdzie można kupić takie płatki śniegu ? :)
OdpowiedzUsuńOstatnio widziałam w MAKRO...ale w mniejszych marketach też sie pojawiają...albo w internecie ;) Pozdrawiamy!!!
UsuńDzięki, pozdrawiam :)
Usuń