niedziela, 13 stycznia 2013

Z płatkami śniegu


Rozpoczęły się ferie i spadł długo wyczekiwany śnieżek. Zrobiło się biało, czysto i puszyście. Płatki śniegu leniwie, a jednocześnie z gracją opadały … również na nasze ciasto ;) Zapraszamy!!!




CIASTO ORZECHOWE:

10 jaj
¾ szklanki cukru
10 łyżek zmielonych orzechów włoskich
4 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem (na sztywno), dodać żółtka (po jednym), a następnie w osobnej miseczce wymieszać produkty sypkie i delikatnie połączyć za pomocą rózgi z masą jajeczną. Całość przełożyć do formy (o wymiarach 28 x 39 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.ok 160°C (TERMOOBIEG) przez ok. 25-30 minut.


Zimne ciasto orzechowe smarujemy powidłami, na których układamy podłużne biszkopty jeden przy drugim. Całość zalewamy gorącym budyniem.


BUDYŃ:

0,5 litra mleka

3 łyżki cukru

1 budyń śmietankowy

½ kostki margaryny

1 łyżka mąki

cukier waniliowy


1 szklankę mleka + margarynę zagotować, dodać cukier. W drugiej szklance mleka rozmieszać budyń, mąkę, cukier waniliowy. Dodać do mleka i ugotować .

Na stygnący budyń wykładamy krakersy i czekamy do zupełnego wystygnięcia ciasta. Następnie na warstwie krakersowej rozsmarowujemy krem.

MASA KREMOWA:

250 g serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
1 opakowanie cukru waniliowego
3 łyżki cukru pudru

Kremówkę ubić z śmietan-fixem i cukrami, dodać do serka. Wszystko delikatnie wymieszać i wyłożyć na krakersy. Wyrównać i z roztopionej czekolady (np. kawowej z LIDLA) zrobić „ślimaczki” i udekorować posypką „śnieżynki”.

Smacznego!!!

19 komentarzy:

  1. Właśnie potrzebowałam przepisu na orzechowe ciasto. Wasze jest bajeczne...
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zastanawiałąm sie co to za cudo ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. A podobno nie ma dwóch takich samych płatków śniegu :P A ciasto godne Królowej Śniegu!

    Pozdrawiam serdecznie i wyczekuję płatków i u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudownie! Musiało być bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda to ciasto z płatkami śniegu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. jeju, jeju, jeju!
    coś cudownego.
    a jak pięknie ozdobione!

    OdpowiedzUsuń
  7. nie dość, że uwielbiam orzechy to jeszcze mam takie śnieżynki cukrowe akurat, chyba zaplanuję pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obłędne to ciasto! Te wszystkie warstwy połączone ze sobą muszą smakować wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapewniamy,że cicho jest pyszne. Obie testowałyśmy ;);)
    Polecamy i gorąco Was pozdrawiamy!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  10. O nie było mnie przez weekend i o mało bym przegapiła takie pyszności:-) Wygląda bajecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ciasto:)
    Też mam takie płatki śniegu:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetne ciacho - wygląda bardzo zimowo z tą dekoracją :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A gdzie można kupić takie płatki śniegu ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio widziałam w MAKRO...ale w mniejszych marketach też sie pojawiają...albo w internecie ;) Pozdrawiamy!!!

      Usuń
    2. Dzięki, pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...