Moja ulubiona knajpka, gdzie podawano robione na bieżąco,
soczyste kawałki kurczaka, jakiś czas temu zamknęła swoje podwoje. Szkoda.
Przymuszona silnym uczuciem ogromnego głodu, zamówiłam
shoarmę drobiową w jednej ze znanych sieciówek. Danie zostało podane naprawdę
bardzo, szybko, co winno mnie zadowolić, ale zawsze coś kosztem czegoś:
podgrzewana pod grillem w cyklu ciągłym gotowa shoarma, była sucha jak wiór.
Zjadałam, bo jak wspomniałam głodna byłam jak wilk. Nie ma jednak porównania z shoarmą zrobioną w domu i wg naszego przepisu :)
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Uwielbiam shoarmę, bardzo często tak przyrządzam kurczaka. Mam swoja własną mieszankę ulubionych przypraw:-), ale taki sosik jak Wasz jest idealny do tego typu dań:-)
OdpowiedzUsuńZ przyprawami, to można szaleć, przecież po to one są :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
jak dla mnie danie idealne :) szczególnie że jestem na takiej diecie
OdpowiedzUsuńTo danie faktycznie urodzie służy :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Nie pogardziłabym takim daniem;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda :) spróbuję dla mojego męża (alierczyk), myślę, że mu zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńmoże Algierczyk ?
UsuńTrochę boimy, czy zdamy egzamin :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Apetyczne danie, chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuńBył taki czas, że shoarmę robiłam bez przerwy, potem mi się znudziło. Ale jak patrzę na Wasze zdjęcia tego apetycznego dania, to wiem że za tydzień na pewno się najem :D Dziś za to moussaka :D Teraz ona jest "na fali" :)
OdpowiedzUsuńMussaka powiadasz...:)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
nigdy nie jadlam ale chetnie zrobie bo proste, szybkie i smaczne... lubie przyprawy a piersi z kurczaka sa zazwyczaj mdle... trzeba umiec je przyrzadzic dobrze.
OdpowiedzUsuńNianiu, to ty chyba dawno wyemigrowałaś z RP. Shoarma zrobiła się naszym daniem narodowym hi hi :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Genialne. ja robię bardzo podobnie, ale ryż doprawiam jeszcze kurkumą, a dodatkiem jest jakaś surówka pekińska albo warzywa sezonowe na parze :)))
OdpowiedzUsuńten zestaw tez by nam smakował, i nie pewnie tylko nam !
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Smacznie się zapowiada, pewnie zrobię, tym bardziej że instrukcja obrazkowa jest :]:)))
OdpowiedzUsuńO i jakie dietetyczne;-) Super. A w sieciówce już nie kupię. Ostatnim razem nie dało się tego zjeść. Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy wszystkim, którzy wpadli na shoarmę :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
fantastyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńaż zgłodniałam !
Wyższa jazda bez trzymanki z takim podrzutem kurczaka na patelni :-) U Was jak zwykle smacznie! No i pięknie
OdpowiedzUsuńŚwietna potrawa i świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
powiedzialabym ze pelna profeska, gdyby nie ten czosnek w proszku.
OdpowiedzUsuńnie zrozumiem nigdy jak mozna tego badziewia uzywac kiedy czosnku w naszym kraju pod dostatkiem.
Proponujemy, abyś prześledziła/ł nasz blog, z którego jasno wynika, że stosujemy mnóstwo przypraw świeżych oraz ziół świeżych oraz mrożonych.
UsuńDotyczy to również czosnku. W życiu są jednak wyjątki i wybory- to jeden z nich.
Oczywiście możesz wypróbować świeży czosnek. Spójrz, dla przykładu, na nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulową konfiturą
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mam 12 lat nie wiem jak gotuje się brokuły przepis jest dobry ale zabrakło informacji o brokułach nie wiem jak upiec piersi na patelni .
OdpowiedzUsuńIza lat 12
Pani Izo, w przypadku przygotowania brokułu ma Pani 2 drogi.
UsuńPierwsza to umieścić brokuł w zimnej odsolonej wodzie i gotować brokuł przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie brokuł powinien posiadać jeszcze żywy zielony kolor, który widzi Pani na fotografiach. Aby przerwać proces " gotowania" i być pewnym, że brokuł będzie miec takie wspaniałe kolory i zachowa swoja chrupkość umieściłyśmy go w wodzie z lodem. Minusem takiej operacji jest to, że warzywo staje się zimne.
Druga droga to ugotowanie brokułu na parze. Nie odczuje Pani braku soli, ponieważ ten sposób " gotowania" pozwala na zachowanie minerałów które są w warzywie. Gotowanie na parze, to również ok 5-7 minut od momentu kiedy woda zacznie parować. W przypadku gotowania na parze potrzebne są dedykowane koszyczki do gotowania na parze, które umieszcza się w zwykłych garnkach lub specjalne, przeznaczone urządzenia/ garnki do gotowania na parze.
Na ten czas proszę pokombinować z brokułem gotując go w wodzie. Z pewnością z shoarmą i tym apetycznym sosem, każda postać brokułu będzie Pani smakowała, jakkolwiek ona Pani wyjdzie :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
P.S- upiec czy usmażyć ?
OdpowiedzUsuńIza lat 12
Pani Izo, w przypadku shoarmy mięso musi Pani usmażyć. Smażymy na patelni. Proszę tylko dobrać tłuszcz ( olej) który jest do tego przeznaczony, czyli taki który odpory jest na wysokie temperatury. Producenci oleju zamieszczają na etykietach na informację, czy dany tłuszcz jest przeznaczony do smażenia. Z pewnością tłuszcze zwierzęce na przykład smalec jest odporny na wysokie temperatury powstające w procesie smażenia, ale akurat w przypadku shoarmy nie stosuje się go.
UsuńZ kolei "pieczenie" to proces przygotowania potrawy w piekarniku. Mogła by Pani przygotować shoarmę w piekarniku, jednak zajęło by to Pani bardzo dużo czasu.
A zatem smażenie :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
chodziło mi o to że napisała pani aby upiec na patelni :D
Usuńiza lat 12
Dziękuje za odpowiedź
OdpowiedzUsuńPani Iza lat 12