sobota, 23 lutego 2013

Shoarma






Moja ulubiona knajpka, gdzie podawano robione na bieżąco, soczyste kawałki kurczaka, jakiś czas temu zamknęła swoje podwoje. Szkoda.
Przymuszona silnym uczuciem ogromnego głodu, zamówiłam shoarmę drobiową w jednej ze znanych sieciówek. Danie zostało podane naprawdę bardzo, szybko, co winno mnie zadowolić, ale zawsze coś kosztem czegoś: podgrzewana pod grillem w cyklu ciągłym gotowa shoarma, była sucha jak wiór. Zjadałam, bo jak wspomniałam głodna byłam jak wilk. Nie ma jednak porównania z shoarmą zrobioną w domu i wg naszego przepisu :)


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ












28 komentarzy:

  1. Uwielbiam shoarmę, bardzo często tak przyrządzam kurczaka. Mam swoja własną mieszankę ulubionych przypraw:-), ale taki sosik jak Wasz jest idealny do tego typu dań:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przyprawami, to można szaleć, przecież po to one są :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  2. jak dla mnie danie idealne :) szczególnie że jestem na takiej diecie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To danie faktycznie urodzie służy :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Nie pogardziłabym takim daniem;)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznie wygląda :) spróbuję dla mojego męża (alierczyk), myślę, że mu zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może Algierczyk ?
      Trochę boimy, czy zdamy egzamin :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Apetyczne danie, chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  6. Był taki czas, że shoarmę robiłam bez przerwy, potem mi się znudziło. Ale jak patrzę na Wasze zdjęcia tego apetycznego dania, to wiem że za tydzień na pewno się najem :D Dziś za to moussaka :D Teraz ona jest "na fali" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mussaka powiadasz...:)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  7. nigdy nie jadlam ale chetnie zrobie bo proste, szybkie i smaczne... lubie przyprawy a piersi z kurczaka sa zazwyczaj mdle... trzeba umiec je przyrzadzic dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nianiu, to ty chyba dawno wyemigrowałaś z RP. Shoarma zrobiła się naszym daniem narodowym hi hi :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  8. Genialne. ja robię bardzo podobnie, ale ryż doprawiam jeszcze kurkumą, a dodatkiem jest jakaś surówka pekińska albo warzywa sezonowe na parze :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten zestaw tez by nam smakował, i nie pewnie tylko nam !

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  9. Smacznie się zapowiada, pewnie zrobię, tym bardziej że instrukcja obrazkowa jest :]:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. O i jakie dietetyczne;-) Super. A w sieciówce już nie kupię. Ostatnim razem nie dało się tego zjeść. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękujemy wszystkim, którzy wpadli na shoarmę :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. fantastyczne zdjęcia :)
    aż zgłodniałam !

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyższa jazda bez trzymanki z takim podrzutem kurczaka na patelni :-) U Was jak zwykle smacznie! No i pięknie

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetna potrawa i świetne zdjęcia :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. powiedzialabym ze pelna profeska, gdyby nie ten czosnek w proszku.
    nie zrozumiem nigdy jak mozna tego badziewia uzywac kiedy czosnku w naszym kraju pod dostatkiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proponujemy, abyś prześledziła/ł nasz blog, z którego jasno wynika, że stosujemy mnóstwo przypraw świeżych oraz ziół świeżych oraz mrożonych.
      Dotyczy to również czosnku. W życiu są jednak wyjątki i wybory- to jeden z nich.
      Oczywiście możesz wypróbować świeży czosnek. Spójrz, dla przykładu, na nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z cebulową konfiturą

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  16. Mam 12 lat nie wiem jak gotuje się brokuły przepis jest dobry ale zabrakło informacji o brokułach nie wiem jak upiec piersi na patelni .
    Iza lat 12

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Izo, w przypadku przygotowania brokułu ma Pani 2 drogi.
      Pierwsza to umieścić brokuł w zimnej odsolonej wodzie i gotować brokuł przez 5 minut od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie brokuł powinien posiadać jeszcze żywy zielony kolor, który widzi Pani na fotografiach. Aby przerwać proces " gotowania" i być pewnym, że brokuł będzie miec takie wspaniałe kolory i zachowa swoja chrupkość umieściłyśmy go w wodzie z lodem. Minusem takiej operacji jest to, że warzywo staje się zimne.
      Druga droga to ugotowanie brokułu na parze. Nie odczuje Pani braku soli, ponieważ ten sposób " gotowania" pozwala na zachowanie minerałów które są w warzywie. Gotowanie na parze, to również ok 5-7 minut od momentu kiedy woda zacznie parować. W przypadku gotowania na parze potrzebne są dedykowane koszyczki do gotowania na parze, które umieszcza się w zwykłych garnkach lub specjalne, przeznaczone urządzenia/ garnki do gotowania na parze.
      Na ten czas proszę pokombinować z brokułem gotując go w wodzie. Z pewnością z shoarmą i tym apetycznym sosem, każda postać brokułu będzie Pani smakowała, jakkolwiek ona Pani wyjdzie :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  17. P.S- upiec czy usmażyć ?
    Iza lat 12

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Izo, w przypadku shoarmy mięso musi Pani usmażyć. Smażymy na patelni. Proszę tylko dobrać tłuszcz ( olej) który jest do tego przeznaczony, czyli taki który odpory jest na wysokie temperatury. Producenci oleju zamieszczają na etykietach na informację, czy dany tłuszcz jest przeznaczony do smażenia. Z pewnością tłuszcze zwierzęce na przykład smalec jest odporny na wysokie temperatury powstające w procesie smażenia, ale akurat w przypadku shoarmy nie stosuje się go.
      Z kolei "pieczenie" to proces przygotowania potrawy w piekarniku. Mogła by Pani przygotować shoarmę w piekarniku, jednak zajęło by to Pani bardzo dużo czasu.
      A zatem smażenie :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
    2. chodziło mi o to że napisała pani aby upiec na patelni :D
      iza lat 12

      Usuń
  18. Dziękuje za odpowiedź
    Pani Iza lat 12

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...