niedziela, 24 marca 2013

BABKA DROŻDŻOWA





Babka drożdżowa miękka, pulchna  i wilgotna z żurawiną, przygotowana za pomocą miksera. Oto nasza propozycja na wielkanocny stół.

Zapraszamy !!!

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

40 g drożdży (świeżych)

¾  szklanka cukru

4  jaja

wszystkie te składniki zmiksować na jednolitą masę.

W garnku podgrzać mleko z olejem.

1 szklankę mleka

½  szklankę oleju

A następnie dodać do masy jajecznej i znowu zmiksować.

Przesiać mąkę 0,5 kg (np.wrocławskiej) i połączyć z masą. Całość dobrze wyrobić za pomocą tzw. haka. Na końcu dodać żurawinę (½ szklanki). Ciasto wyłożyć do dokładnie wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy (z kominkiem o średnicy 25cm i wysokości 6,5cm) i odstawić na ok. 20 minut. Babkę piec w temperaturze 150°C przez ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto to można również upiec w papierowych papilotkach, a muffinki przed pieczeniem posypać kruszonką.

Smacznego!






 




































Dziękujemy za fot.Gosi Dembinskiej.

16 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na babkę z żurawiną. Mam chorą córkę, która musi jeść dużo żurawiny - doskonały przepis :-) Pozdrawiam ciepło, mimo cholerrrrnego mrozu...

    OdpowiedzUsuń
  2. Aaaale babka! Na taką mam teraz ochotę! Super :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Om nom nom - tyle bym byłą w stanie wykrztusić, gdybym taką babę dorwała :-) A te różowe jajeczka - urocze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Śliczna, pomysłowa same och i ach mogłabym tutaj napisać.... Ale w tym roku babki piec nie będę bo sie nie wyrobie ale kupię włoska gołębice zamiast.... Zrobię natomiast mazurki i Sernik..... Jakiś pomysł na super Sernik?

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna, chcę taką na swoim stole, a mi pewnie nigdy taka nie wyjdzie((, se popatrzę chociaż :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. eli raczki widac.........

    OdpowiedzUsuń
  7. z pewnoscią upiekę to na swieta ....oczywiscie te nadchodzace..........dziękuję za przepis.na życie jala micha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zoja Micha ? :D

      pozdrawiamy
      Zespół Tapendy !

      Usuń
  8. Dziękujemy za przesympatyczne komentarze :):)
    Pozdrawiamy i zapraszamy !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pychota! Muszę koniecznie wypróbować, bo za żurawiną przepadam :)

    Pozdrawiam Was serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oglądanie bloga o tej godzinie tylko ciągnie do obżarstwa nocnego :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...