Babka drożdżowa miękka, pulchna i wilgotna z żurawiną, przygotowana za pomocą
miksera. Oto nasza propozycja na wielkanocny stół.
Zapraszamy !!!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
40 g drożdży (świeżych)
¾ szklanka cukru
4 jaja
wszystkie te składniki zmiksować na jednolitą masę.
W garnku podgrzać mleko z olejem.
1 szklankę mleka
½ szklankę oleju
A następnie dodać do masy
jajecznej i znowu zmiksować.
Przesiać mąkę 0,5 kg (np.wrocławskiej)
i połączyć z masą. Całość dobrze wyrobić za pomocą tzw. haka. Na końcu dodać
żurawinę (½ szklanki). Ciasto wyłożyć do dokładnie wysmarowanej i wysypanej
bułką tartą formy (z kominkiem o średnicy 25cm i wysokości 6,5cm) i odstawić na ok. 20 minut. Babkę piec w temperaturze 150°C przez
ok. 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto to można również upiec w papierowych
papilotkach, a muffinki przed pieczeniem posypać kruszonką.
Smacznego!
Dziękujemy za fot.Gosi Dembinskiej.
Bardzo fajny pomysł na babkę z żurawiną. Mam chorą córkę, która musi jeść dużo żurawiny - doskonały przepis :-) Pozdrawiam ciepło, mimo cholerrrrnego mrozu...
OdpowiedzUsuńAaaale babka! Na taką mam teraz ochotę! Super :D
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;d
OdpowiedzUsuńOm nom nom - tyle bym byłą w stanie wykrztusić, gdybym taką babę dorwała :-) A te różowe jajeczka - urocze!
OdpowiedzUsuńWspaniała! Absolutnie!
OdpowiedzUsuńŚliczna, pomysłowa same och i ach mogłabym tutaj napisać.... Ale w tym roku babki piec nie będę bo sie nie wyrobie ale kupię włoska gołębice zamiast.... Zrobię natomiast mazurki i Sernik..... Jakiś pomysł na super Sernik?
OdpowiedzUsuńMacie oko na babkę. ;)))
OdpowiedzUsuńIdealna, chcę taką na swoim stole, a mi pewnie nigdy taka nie wyjdzie((, se popatrzę chociaż :-)
OdpowiedzUsuńŚwietna babka ;) Lubię takie :)
OdpowiedzUsuńeli raczki widac.........
OdpowiedzUsuńz pewnoscią upiekę to na swieta ....oczywiscie te nadchodzace..........dziękuję za przepis.na życie jala micha
OdpowiedzUsuńZoja Micha ? :D
Usuńpozdrawiamy
Zespół Tapendy !
Urocza :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za przesympatyczne komentarze :):)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy i zapraszamy !!!
Pychota! Muszę koniecznie wypróbować, bo za żurawiną przepadam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Was serdecznie!
Oglądanie bloga o tej godzinie tylko ciągnie do obżarstwa nocnego :)
OdpowiedzUsuń