środa, 17 kwietnia 2013

Ciasto z bananami i żurawiną

 
       Zapewniamy, że ciasto jest lekkie i wilgotne. Niestety ma jedną wadę...szybko znika ;)
 
   Zapraszamy !!! 



SKŁADNIKI:

CIASTO:

2 jaja
¾ szklanki cukru
1 śmietana 18% (szczecinecka mała lub mały jogurt naturalny)
3 łyżki oliwy
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
2 szklanki mąki (np. wrocławskiej)

Wszystko wymieszać drewnianą łyżką na jednolita masę i wylać na wyłożoną papierem do pieczenia lub dobrze wysmarowaną formę (o wymiarach24x34 cm).

 

ok.0,5 szklanki żurawiny (suszonej)
ok.6 sztuk bananów (średniej  wielkości)
½ cytryny

Na surowe ciasto układamy tu i ówdzie żurawinę, a następnie obrane, skropione sokiem z cytryny i przecięte wzdłuż banany jeden obok drugiego. Wszystko delikatnie wciskamy w ciasto. Całość przykrywamy kruszonką i wstawiamy do piekarnika (termoobieg 170°C). Pieczemy ok.40minut do tzw. suchego patyczka.
 

 
 
KRUSZONKA:
½  kostka KASI
½  szklanki cukru
½ szklanki mąki wrocławskiej
½  szklanka mąki krupczatki
 
Po upieczeniu ciasta jeszcze ciepłe smarujemy kajmakiem * (mała puszka), a kiedy całkowicie ostygnie przykrywamy warstwą kremówki i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
 
WARSTWA ŚMIETANOWA:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
ok. 2 łyżeczki soku z cytryny
 
Zrobić według przepisu na opakowaniu.
 
* kajmak (najlepiej ciepły) wykładać na kruszonkę za pomocą łyżki sylikonowej.
 


 Smacznego!
 


16 komentarzy:

  1. Znikające ciasto to gwarancja dobrego smaku :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli tylko z kajmakiem to musiało być pycha:-) Doskonale rozumiem, że tak szybko znika:-)
    Pozdrawiam serdecznie,
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. u nas również takie ciacho zniknęłoby w tempie expresowym:) cudowne połączenie smaków, a wygląd boski:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak będę szukać warstwowych ciast to będę uderzać do Tapendy! :) Macie wybór :)

    PS. Doceniam gust muzyczny Tapendy, ale strona przez tą muzykę ładuje się całe wieki, muszę mieć anielską cierpliwość, skoro Was odwiedzam :)))

    Z wiosennymi pozdro,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis traci mi niemieckim tradycjami ciastkarskimi bo i te warstwy i ta Kremowa cześć plus kruszonka.... Wyglada pięknie i pewnie dobrze smakuje choć dla mnie brzmi zimowo bo banany i zurawinami. Zachowań więc na przyszła zimę! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie, w sam raz do kawusi:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto wygląda bardzo apetycznie. Piękna piosenka!:)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za komentarze i zapraszamy na nasz blog:):)
    Serdecznie i wiosennie Wszystkich pozdrawiamy!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. O ja! Żurawinko! Pyszności moja, Ty jesteś samo zdrowie! Ile Cię trzeba cenić, ten tylko się dowie, kto Cię zeżre, i to jeszcze w takim cieście wypasionym :-P

    Pozdrowionka,

    dybka (to ja, musiałam zmienić nazwę na potrzeby pracy i nie wiem, jak zrobić, żeby można było zamieniać za każdym razem.......)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie dziwię się, że szybko znika, gdyż wygląda przepięknie !

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie wygląda, ale czy można zastąpić czymś żurawinę? Niestety niezbyt za nią przepadam.
    Pozdrawiam, Patrycja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Żurawinę można zastąpić borówkami, polecam.
    Ayraa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...