sobota, 6 kwietnia 2013

Wytrawny torcik- Frittata


Od dawna " chodziła"  nam po głowie idea zrobienia czegoś EXTRA z użyciem ciasta francuskiego. Przyszło olśnienie i oto rezultat * : 


* jeśli by się zająć tylko pieczeniem, a nie pieczeniem i robieniem zdjęć, torcik byłby wyższy, a 
  tak jest niższy, bo białka podczas sesji zdążyły nieco " siąść :)


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ



Składniki:
-       gotowe ciasto francuskie
-        2 ziemniaki
-       1 czerwona cebula
-        4 jajka
-        3 łyżki parmezanu
-         1 łyżka mąki
-         ok. 30 ml mleka
-         1 łyżeczka natka pietruszki
-         1 gałązka tymianku ( świeży lub mrożony)
-         sól i czarny mielony pieprz do smaku
-         oliwa EV- ok. 3 -4 łyżek






.  

11 komentarzy:

  1. Fritata tata rata :-) tak sobie śpiewam, ja coś pysznego pojawia się na widoku. Ja tam nie zauważyłam, żeby coś 'siadło', ale w sumie to bez okularów tu oglądam.... :-P

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tym nadzieniem, bo znałam wersje z cukinia i bez ciasta.... Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fritatta komponuje się chyba ze wszystkim.
      Nic nas nie powstrzymuje, aby do niej dołożyć również cukinię

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  3. Pyszności:-), uwielbiam takie połączenia:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto francuskie i ziemniaki? Fajny pomysł, aż muszę wypróbować:-) Wygląda cudownie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z Pyrlandii jesteśmy, a to zobowiązuje, a pyrki zaprzątają cały czas nasze głowy :)

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Wygląda cudnie ! Połączenie smaków tak jak lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękujemy, że znów do nas wpadliście.

    polecamy się na przyszłość !

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...