środa, 22 maja 2013

DLA MAMY TORCIK ANANASOWY MAMY !!!


Jeżeli szukacie inspiracji, podpowiedzi, pomysłu, czegoś delikatnego i pysznego...  Okazja ???  Najpiękniejsze święto - DZIEŃ MAMY!!!
 Bardzo dobrze trafiliście ;) 
Zapraszamy !!!







SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
4 jaja
100 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej (np. wrocławskiej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej dodać przesiane i zmieszane mąki oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie za pomocą rózgi wymieszać i wyłożyć do formy (Ø 17 cm). Piec ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka w temperaturze 150°C (termoobieg).

BEZA KOKOSOWA:
3 białka
150 g cukru
150 g wiórek kokosowych
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, a następnie dodać wiórki i całość delikatnie wymieszać za pomocą rózgi. Wyłożyć do tej samej formy i piec ok. 30 minut w temperaturze 150°C (termoobieg).
Beza ma to do siebie, że po upieczeniu trochę się „wstępuje”.
MASA ŚMIETANOWA:
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
1 opakowanie cukru waniliowego
Zrobić według przepisu na opakowaniu.
DODATKOWO POTRZEBNE BĘDĄ:
ü słoiczek dżemu ananasowego
ü 1 szklanka odcedzonych i pokrojonych ananasów (użyłyśmy takich z puszki)
ü ładny świeży kwiatek ;)

ZŁOŻENIE CIASTA:
Wystudzone ciasto przekroić na 2 krążki. Na pierwszy płat ciasta wyłożyć dżemem ananasowym i przykryć drugim. Wierzch drugiego krążka posmarować  masą śmietanową (ok. 1/3 masy),  na której wyłożyć pokrojony w drobniejsze części ananas. Owoce przykryć warstwą masy śmietanowej i położyć bezę kokosową. Resztą masy śmietanowej wysmarować boki tortu, które następnie obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Bezę oprószyć cukrem pudrem i udekorować.





























Z najlepszymi życzeniami ...


Smacznego !!!




13 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie. :) Chociaż u mnie w domu nie ma fanów ananasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, wow, wow!
    dziewczyny, jestem pod wrażeniem! piękny tort.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Żaneta Andrzejewska22 maja 2013 06:55

    Elu, jak zwykle wypiek wygląda cudownie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Bajeczny torcik! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort cudny, jednak my z ananasem nic nie jemy - rodzinnie;-( Najwyżej sobie popatrzę jeszcze chwilkę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziewczyny jestem pod wielkim wrażeniem:) tort wyszedł obłędny, idealny:) Fantastycznie się prezentuje! a dodatek ananasa rzadko spotykany, chętnie bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda oszołamiająco, bardzo efektownie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Że tak powiem MEGA WYPAS!!!

    Ściskam Tapendę mocno! :) I wszystkie mamy :)

    AGATA

    OdpowiedzUsuń
  10. I w takich momentach myślę, że chciałabym mieć już dorosłe dzieci, które by coś takiego dla mnie upichciły :D I całe bym zeżarła!

    No, ale dzieci nie mam, mama daleko i paczką nie dojedzie, na szczęście dookoła dużo amatorów dobrego żarełka, coby się z nimi podzielić :-)

    (a tak mi się ten 'otwierany' biszkopt skojarzył z buxką ciasteczkowego potwora :-)

    Serdeczne pozdroionka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszny torcik :) i wspaniałe zdjęcia :) do tego muzyczka.... poczułam się szczęśliwa!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda cudownie, taki delikatny i elegancki. Idealny dla mamy :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...