sobota, 4 maja 2013

Risotto z Barolo



 Rubinowe risotto, dlaczego nie !





Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
 


Składniki:
·         100 g ryżu Arbrorio *
·         2-3 ząbki czosnku
·         ½ szklanki czerowonego wina Barolo lub innego czerwonego wina
·         5 sztuk szparagów świeżych lub mrożonych
·         4-5 łyżek oliwy EV
·         ½ litra bulionu warzywnego lub mięsnego
·         tarty parmezan



Przygotowanie:
Do średnio rozgrzanej oliwy dodać ząbki czosnku. Zaaromatyzować oliwę. Czosnek usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania potrawy. Dodać ryż, po ok. 2 minutach wlać wino. Mieszając doprowadzić do odparowania wina. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować całość dodając po trochu wywaru. Często, podczas gotowania, mieszać risotto. Czas gotowania ok. 20 minut- ewentualne wahania, związane się z marką ryżu oraz stopniem miękkości, którą chce się uzyskać.   


Smacznego !

6 komentarzy:

  1. Skutecznie rozbudziłyście nasz apetyt... Risotto przygotowujemy od niedawna, zakochaliśmy się bez pamięci w tej różnorodności.

    OdpowiedzUsuń
  2. wino, szparagi, parmezan...suuuuuuuuuuuper zestaw!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Białe winko tylko bym dała lub postawiła obok Waszego wspaniałego dania:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mm...wino w risotto. UWielbiam ! Wczoraj akurat zakupiłam szparagi :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...