Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
·
100 g ryżu Arbrorio *
·
2-3 ząbki czosnku
·
½ szklanki czerowonego wina Barolo lub innego czerwonego wina
·
5 sztuk szparagów świeżych lub mrożonych
·
4-5 łyżek oliwy EV
·
½ litra bulionu warzywnego lub mięsnego
·
tarty parmezan
Przygotowanie:
Do średnio rozgrzanej oliwy dodać ząbki czosnku.
Zaaromatyzować oliwę. Czosnek usunąć lub pozostawić do końca przygotowywania
potrawy. Dodać ryż, po ok. 2 minutach wlać wino. Mieszając doprowadzić do
odparowania wina. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować całość dodając
po trochu wywaru. Często, podczas gotowania, mieszać risotto. Czas gotowania ok. 20
minut- ewentualne wahania, związane się z marką ryżu oraz stopniem miękkości, którą chce się uzyskać.
Smacznego !
Lubię tak! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSkutecznie rozbudziłyście nasz apetyt... Risotto przygotowujemy od niedawna, zakochaliśmy się bez pamięci w tej różnorodności.
OdpowiedzUsuńwino, szparagi, parmezan...suuuuuuuuuuuper zestaw!!!
OdpowiedzUsuńAch zestaw cudowny:-)!
OdpowiedzUsuńBiałe winko tylko bym dała lub postawiła obok Waszego wspaniałego dania:)
OdpowiedzUsuńmm...wino w risotto. UWielbiam ! Wczoraj akurat zakupiłam szparagi :)
OdpowiedzUsuń