SKŁADNIKI:
3-4 szt. filetów z kurczaka
1 opakowanie krakersów
50 g płatków migdałowych (lekko rozdrobnionych) lub 2-3łyżki sezamu
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku (mogą być inne ulubione przyprawy)
1 opakowanie (duże) jogurtu greckiego „light”
SPOSÓB
WYKONANIA:
Do miski wlewamy
jogurt, dodajemy sól, pieprz do smaku
oraz czosnek wyciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Pierś z kurczaka
kroimy na dowolnej wielkości kawałki i wkładamy je do miseczki z marynatą, a
następnie wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Mięso z takiej marynaty
jest pyszne!!!
Całą paczkę krakersów
rozdrabniamy, aby przypominały bułkę tartą. Następnie dodajemy płatki migdałowe
lub sezam i mieszamy. Do tak przygotowanej panierki wkładamy zamarynowane
piersi. Każdą obtaczamy dokładnie w panierce i wykładamy na blachę wyłożoną
papierem do pieczenia. Całość pieczemy ok. 45-50 minut w temp.170°C –
termoobieg.
Smacznego!!!
Robię i to regularnie bo Antek uwielbia ale bez jogurtu! Ciekawy pomysł, skorzystam.
OdpowiedzUsuńTo już wiem, jak następnym razem, przyrządzę kuraka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
Robiłam ostatnio podobne, tylko bez czosnku i bez płatków migdałowych:-) Dzieci były zachwycone:-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie dziewczyny:-)!
Bardzoooo apetycznieeeee!
OdpowiedzUsuńWhy? Why? Why.... dopiero dzisiaj tu mnie przyniosło???
OdpowiedzUsuńnext robię nuggetsy ;-)
pozdrawiam i lecę zobaczyć jakie inne cuda tu macie ;)
Niesamowite piersi! Wzroku od nich nie można oderwać :P
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) A nuggetsy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPolecamy się i cieszymy,że do nas zaglądacie :):)
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiamy!!!
Witajcie, wyróżniłam Wasz blog w Liebster Blog Award:-), pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPS. Kurczak wygląda pysznie, moje dziecko uwielbia nuggetsy:-)
OdpowiedzUsuńpyszne danie - :-)