środa, 26 czerwca 2013

Udka w bekonowych koszulkach





SKŁADNIKI:

12  udek
12  plasterków boczku parzonego
sok z połowy cytryny
3-4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
2 płaskie łyżeczki curry
3-4 łyżki oleju
100 ml wina białego wytrawnego

SPOSÓB WYKONANIA:

Z wszystkich udek zdjąć skórę, a następnie natrzeć mięso marynatą.

MARYNATA:
Wymieszać sól, pieprz, sok z pół cytryny, curry, olej, wino, czosnek (potraktowany przez praskę) oraz natkę pietruszki. Natrzeć dokładnie marynatą mięso i całość najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.












 Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju i układać udka, owinięte plasterkiem boczku, jedno obok drugiego. Całość piec ok. 50 - 60 minut w temp.180 stopni ( termoobieg )- do uzyskania pięknego koloru.






Smacznego !!!



10 komentarzy:

  1. Dziewczęta, kusić tak po nocy? eh, wybaczam. bo kusicie w taki pyszny i aromatyczny sposób.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda pora jest dobra na kuszszszenie ;D
      Pozdrawiamy Karmel-itka :):)

      Usuń
  2. I to jest super pomysł jak zamienić banalnego kurczaka w efektowne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny i bardzoooo smakowity pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  4. Udka wystrychnęły się na dudka (w nowych koszulkach, po zdjęciu starych skórzanych kombinezonów :-P

    Oj wiecie jak dogodzić spragnionemu delicji podniebieniu, ale to wiadomo nie od dziś!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cos dla mnie! Ekstra skorzystam w najbliższych dniach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za świetny pomysł, przygotuję na sobotnią imprezę z okazji 25 rocznicy ślubu.Jeśli uda mi się tę stronę odnaleźć po imprezie to napiszę jak się udało mi zaskoczyć gości tak oryginalnym przepisem.Mam nadzieję,że będą mniamuśne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Udka wyszly mi przepyszne, dziekuje :) Kasia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...