12 udek
12 plasterków boczku parzonego
sok z połowy cytryny
3-4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
2 płaskie łyżeczki curry
3-4 łyżki oleju
100 ml wina białego wytrawnego
SPOSÓB WYKONANIA:
Z wszystkich udek zdjąć skórę, a następnie natrzeć mięso marynatą.
MARYNATA:
Wymieszać sól, pieprz, sok z pół cytryny, curry, olej, wino, czosnek (potraktowany przez praskę) oraz natkę pietruszki. Natrzeć dokładnie marynatą mięso i całość najlepiej wstawić na całą noc do lodówki.
Do naczynia żaroodpornego wlać trochę oleju i układać udka, owinięte plasterkiem boczku, jedno obok drugiego. Całość piec ok. 50 - 60 minut w temp.180 stopni ( termoobieg )- do uzyskania pięknego koloru.
Smacznego !!!
Dziewczęta, kusić tak po nocy? eh, wybaczam. bo kusicie w taki pyszny i aromatyczny sposób.
OdpowiedzUsuńKażda pora jest dobra na kuszszszenie ;D
UsuńPozdrawiamy Karmel-itka :):)
I to jest super pomysł jak zamienić banalnego kurczaka w efektowne danie:)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak !!!
UsuńPozdrawiamy:):)
Świetny i bardzoooo smakowity pomysł!
OdpowiedzUsuńKamila dzięki :):)
UsuńPozdrawiamy!!!
Udka wystrychnęły się na dudka (w nowych koszulkach, po zdjęciu starych skórzanych kombinezonów :-P
OdpowiedzUsuńOj wiecie jak dogodzić spragnionemu delicji podniebieniu, ale to wiadomo nie od dziś!
Cos dla mnie! Ekstra skorzystam w najbliższych dniach.
OdpowiedzUsuńDziękuję za świetny pomysł, przygotuję na sobotnią imprezę z okazji 25 rocznicy ślubu.Jeśli uda mi się tę stronę odnaleźć po imprezie to napiszę jak się udało mi zaskoczyć gości tak oryginalnym przepisem.Mam nadzieję,że będą mniamuśne :)
OdpowiedzUsuńUdka wyszly mi przepyszne, dziekuje :) Kasia
OdpowiedzUsuń