Publikujemy tylko sprawdzone przepisy, z każdego jesteśmy zadowolone i każdy możemy polecić. Dość często pojawiają się na naszej stronie przepisy rybne, co nas oczywiście cieszy, bo kroku po kroku dochodzimy do perfekcji.
Dziś mintaj w sosie pomidorowym z nutką ostrości. Świetny przepis z kilku powodów. Ci, którzy dopiero się oswajają z rybami, na pewno ucieszy wiadomość, że przepis wykorzystuje filety rybne z mintaja, a więc całkowity brak ości. Kto po zjedzeniu ryby Sauté czuje, że miałby jeszcze ochotę i miejsce na „pół konia z kopytami”- tym razem takiego odczucia mieć nie będzie, danie zawiera trochę treści- lekką panierkę i szczególnie doskonały sosik, który chlebem polecamy zabierać z talerza. Dla ostrości dodałyśmy płatki chilli, dla aromatu kapary i świeże oregano. Końcowa obróbka dania odbywa się w piekarniku. Wysoka temperatura doskonale „wiąże” sos i rybę.
Zapraszamy na mintaja a sosie pomidorowym – przepis doskonały.
Składniki:
- Filety z mintaja- ok. ½ kg
Puszka pomidorów bez skórki
Czarne oliwki- kilka sztuk
Kapary- 1 łyżka
Czosnek- 1 ząbek
Świeże poszatkowane oregano- 1 łyżka
Trochę mąki do wykonania panierki
Olej do smażenia- według potrzeb
Oliwa EV- 4-5 łyżek
Płatki papryczki chilli- według uznania
Sól i czarny mielony pieprz do smaku.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij
TUTAJ
Bardzo fajna propozycja na przyszłopiątkowy obiad:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńgdy sobie pomyślę, jak to cudownie może smakować.. robię się straszliwie głodna!
OdpowiedzUsuńRyba w doskonałym towarzystwie! Miłej niedzieli!
OdpowiedzUsuńLubię robić szczególnie dorsza w taki sposób. Tylko bez panierki najczęściej.
OdpowiedzUsuńdorsz fantastycznie się oczywiście sprawdzi w tym przepisie. Miałyśmy mintaja, więc jest mintaj :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo lubię dania w stylu śródziemnomorskim. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i pewnie tak smakuje :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńU Tapendy pyszna rybka! :)Lecę :D
OdpowiedzUsuńBardzo podobną rybę jadłam w Hiszpanii i we Francji - tam był morszczuk w miejsce mintaja i całość nie była zapiekana. Wierzę, że Wasza wersja jest cudowna i, że aromaty pięknie się poprzenikały :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńMintaj to smaczna ryba, którą przygotowuje się naprawdę szybko! Ja, poza mintajem lubię jadać łososia. Ostatnio, przygotowuję go dość często, zazwyczaj z pomocą przepisów znajdujących się pod adresem https://mowisalmon.pl/ (na stronie można znaleźć wiele, naprawdę interesujących przepisów)
OdpowiedzUsuń