niedziela, 18 sierpnia 2013

Mintaj w sosie pomidorowym. Przepis krok po kroku.



Publikujemy tylko sprawdzone przepisy, z każdego jesteśmy zadowolone i każdy możemy polecić. Dość często pojawiają się na naszej stronie przepisy rybne, co nas oczywiście cieszy, bo kroku po kroku dochodzimy do perfekcji. 

Dziś mintaj w sosie pomidorowym z nutką ostrości. Świetny przepis z kilku powodów. Ci, którzy dopiero się oswajają z rybami, na pewno ucieszy wiadomość, że przepis wykorzystuje filety rybne z mintaja, a więc całkowity brak ości. Kto po zjedzeniu ryby Sauté  czuje, że miałby jeszcze ochotę i miejsce na „pół konia z kopytami”- tym razem takiego odczucia mieć nie będzie, danie zawiera trochę treści- lekką panierkę i  szczególnie doskonały sosik, który chlebem polecamy zabierać z talerza. Dla ostrości dodałyśmy płatki chilli, dla aromatu kapary i świeże oregano. Końcowa obróbka dania odbywa się w piekarniku. Wysoka temperatura doskonale „wiąże” sos i rybę. 

Zapraszamy na mintaja a sosie pomidorowym – przepis doskonały.


 


Składniki:

  • Filety z mintaja- ok. ½ kg 

  • Puszka pomidorów bez skórki


  • Czarne oliwki- kilka sztuk


  • Kapary- 1 łyżka


  • Czosnek- 1 ząbek


  • Świeże poszatkowane oregano- 1 łyżka


  • Trochę mąki do wykonania panierki


  • Olej do smażenia- według potrzeb


  • Oliwa EV- 4-5 łyżek


  • Płatki papryczki chilli- według uznania


  • Sól i czarny mielony pieprz do smaku.


 



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij   TUTAJ

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajna propozycja na przyszłopiątkowy obiad:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy sobie pomyślę, jak to cudownie może smakować.. robię się straszliwie głodna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ryba w doskonałym towarzystwie! Miłej niedzieli!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię robić szczególnie dorsza w taki sposób. Tylko bez panierki najczęściej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dorsz fantastycznie się oczywiście sprawdzi w tym przepisie. Miałyśmy mintaja, więc jest mintaj :D

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapenda

      Usuń
  5. Bardzo lubię dania w stylu śródziemnomorskim. Zapraszam do mojej akcji Warzywa psiankowate 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie i pewnie tak smakuje :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo podobną rybę jadłam w Hiszpanii i we Francji - tam był morszczuk w miejsce mintaja i całość nie była zapiekana. Wierzę, że Wasza wersja jest cudowna i, że aromaty pięknie się poprzenikały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...