środa, 14 sierpnia 2013

Rogaliki





To prawdziwa przyjemość zjeść do porannej kawy świeżutki rogalik i to bez potrzeby wyjścia do cukierni. Nie ma w tym stwierdzeniu wiele przesady....

Ów przepis realizujemy w całości, jednak część rogalików po prostu zamrażamy, przed ostatnią fazą wyrastania. Z kolei wieczorem, w przeddzień ich konsumpcji, kilka sztuk wykładamy na talerz, oprószony mąką, przykrywamy folią spożywczą, aby rogaliki nie wyschły. My śpimy, a rogaliki na nas czekają, i rosną... :)

W czasie, kiedy my wykonujemy poranną toaletę, rogaliki pieką się na złoty kolor.



Proponowane drożdżowe ciasto, wytwarzane metodą warstwową,  jest bardzo wdzięczne w obróbce; cytrynowo- maślany smak zawdzięcza swoim składnikom. Idealne śniadanie.


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 450/ 500
  •  20 g świeżych drożdży 
  •  1 szklanka mleka (250 ml)
  •  60 g cukru 
  •  3 łyżki oleju słonecznikowego
  •  2 jaja+1 jajo posmarowania rogalików
  •  2 cytryny, tylko żółta skórka
  •  szczypta soli 
  •  80 g masła
  •  Cukier puder – 2 łyżki

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

8 komentarzy:

  1. czas się za takie zabrać <3

    może masz ochotę na rozdanie kulinarne u mnie?:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziewczyny! ach, wiecie jak uprzyjemnić blogerom dzień! poranek przy kawie i oglądanie takich cudownych rogalików.. coś wspaniałego! a jeszcze móc takie zajadać, to dopiero!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, poranek z takim pysznym rogalikiem to istny raj na ziemi :) Przepięknie Wam wyszły !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wyrośnięte ciasto! Mi nigdy takie nie wychodzi :(

    Pyszne rogaliki :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jesteśmy jakoś specjalnie uzdolnione :D
      Ten przepis po prostu się zawsze udaje, spróbuj !

      Pozdrawiamy serdecznie

      Tapedna

      Usuń
    2. a jeśli zamienię olej słonecznikowy na rzepakowy to też wyjdą?

      Usuń
    3. należało by spróbować i porównać efekt. My nie wykonujemy eksperymentów. Publikujemy tylko sprawdzone przepisy.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...