sobota, 31 sierpnia 2013

Poezja ;)


Będziemy baaaardzo nieskromne ... :P:P
to ciacho jest pyszne!!!!
POEZJA !!!!
Dlatego je Wam polecamy:):)
Czekolada, kawa, pistacje i nutka borówkowej konfitury...
Zapraszamy !










CIASTO CZEKOLADOWE :



5 jajek
180 g cukru
2 budynie czekoladowe (bez cukru) - wsypać do szklanki uzupełnić do pełna mąką (wrocławską) oraz 1 łyżką kakao i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia...
                                                


...białka ubić z cukrem. Do sztywnej piany dodać  żółtka (po jednym). Następnie do masy jajecznej dodać przesiane sypkie składniki i delikatnie za pomocą rózgi  wszystko wymieszać. 





 Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (wymiary 28 x 39 cm)  wylać ciasto. 
            Piec przez ok.25 minut w temperaturze 150 stopni (TERMOOBIEG) do tzw. suchego patyczka. 



WARSTWA CZEKOLADOWA:

2 x 100 g gorzkiej czekolady
400 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny (przygotować według przepisu na opakowaniu).

Rozpuścić czekoladę w śmietanie (starać się nie zagotować)
Całość schłodzić - najlepiej przez całą noc w lodówce. Tak przygotowaną czekoladową śmietanę ubić, a na końcu dodać przygotowana żelatynę. Następnie wyłożyć na czekoladowe ciasto i wyrównać.

WARSTWA CAPPUCCINO:

400 ml śmietany 30%
2 łyżki kawy rozpuszczalnej zaparzonej 1 łyżką gorącej wody
1 łyżka cukru pudru
2 opakowania śmietan-fixu
Napar z kawy wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem i śmietan -fixem, a następnie do masy dodać napar kawy. Wszystko wymieszać i wyłożyć na WARSTWĘ CZEKOLADOWĄ. Na wyrównanej masie cappuccino narysować (np. nożem) ukośne linie, a następnie wyłożyć w te miejsca gęstą konfiturę ( użyłyśmy konfitury z borówek amerykańskich, ale mogą być np. powidła.



WARSTWA ŚMIETANOWA:

500 ml śmietany kremówki
2 opakowania "Bitej  śmietany" (dr.Oetker)
2 białe czekolady (rozpuszczone w wodnej kąpieli i wystudzone)
Kremówkę ubić z "Bitą śmietaną" według przepisu na opakowaniu, a następnie dodawać po łyżce przygotowaną czekoladę cały czas miksując masę. Warstwą śmietanową przykrywamy całość i wyrównujemy.


...można zrobić "esy-floresy"


i całość posypać kakao i posiekanymi pistacjami.


 Smacznego !


12 komentarzy:

  1. Nazwa na pewno w pełni oddaje doznania smakowe podczas jedzenia. Pistacje, czekolada, mmmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciacho mistrzowskie:-) A jak udekorowane...:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bez watpienia jest pzepyszne!
    Pewnie ma z milion kalorii, ale i tak na jednym kawalku bym nie skonczyla :P

    OdpowiedzUsuń
  4. I jak zwykle niebiańskie szaleństwa! Ja tych Waszych przepisów nigdy nie zdążę wypróbować... :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie bogate ciasto... Kremowe, owocowe, pyycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. poezja - iwdać gołym okiem, że ciasto na miarę mistrza cukiernictwa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Smakuje pewnie równie poetycko, jak wygląda...;) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  8. Jesteście Wszyscy baaaaardzo mili :):) Dziękujemy za wpisy i zapraszamy na nasz blog!!!
    Pozdrawiamy serdecznie!!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam serdecznie czy śmietana 36% może być użyta do kremów?

    OdpowiedzUsuń
  10. czy można zrezygnować ze śmietan-fixów, ewentualnie czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...