W Wielkopolsce obrodziły leśne jagody. Tapenda wykorzystała ten fakt i upiekła ulubione CIASTO DROŻDŻOWE właśnie z tymi owocami. Zdrowe, puszyste i smaczne ciasto :D ;D
UWAGA!!!!
Wielokrotnie testowany i sprawdzony przepis m.in przez STAŁE CZYTELNICZKI naszego bloga.
Zapraszamy!!!
Przepis znajdziesz tutaj:
Tym razem ciasto zostało upieczone w podłużnej formie o wymiarach: 39cm x 13cm.
wykładamy ciasto na stolnice i jeżeli jeszcze się klei dosypujemy mąki,
a następnie ręcznie wyrabiamy
czekamy aż ciasto wyrośnie ...
delikatnie rozwałkowujemy i układamy owoce...
ciasto zwijamy ...
wkładamy do wysmarowanej, wysypanej bułką tartą formy i posypujemy kruszonką
chwilę należy odczekać, aż ciasto trochę urośnie. Następnie wkładamy do piekarnika.
Smacznego!!!
z jagodami, wspaniała! jeszcze takiego wydania drożdżowego ciasta nie próbowałam :]
OdpowiedzUsuńIDEALNE!
OdpowiedzUsuńPychotka :) Próbowałam, wyszło idealne i przesmaczne.
OdpowiedzUsuń