Pyszne ciasto bez pieczenia, na oryginalnym spodzie, z masą serowo-śmietanową i ulubionymi owocami.
Polecamy !!!
SUCHAROWY SPÓD:
1 opakowanie sucharów ( z Lidla)
400 g czekolady w słoiku (użyłyśmy takiej z Lidla, bo nie twardnieje w lodówce)
Za pomocą blendera lub tzw. kulki do ciasta rozdrabniamy suchary ( struktura grubszej bułki tartej), a następnie mieszamy z czekoladą.
Przygotowaną masą wykładamy dno formy ( o wymiarach 28 x 39 cm) dociskając ją do dna i boków.
MASA SEROWO - ŚMIETANOWA:
0,5 sera śmietankowego (mielonego w wiaderku),
0,5 l śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki żelatyny
Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy po łyżce sera. Przygotowujemy żelatynę według przepisu na opakowaniu i mieszamy z masą. Całość wykładamy na sucharowy spód. Wyrównujemy i wstawiamy na chwile do lodówki.
Następnie rozkładamy owoce [takie jakie lubicie, my wybrałyśmy borówki amerykańskie ;)] i lekko wpychamy je w masę.
2 cytrynowe galaretki przygotować według przepisu i tężejące wylać na wierzch ciasta. Wstawić na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc).
ciasto pierwsza klasa! a ten spód - zaskakujący :]
OdpowiedzUsuńspod ekstra, ciasto boskie.
OdpowiedzUsuńRobiłam już ciasto na takim spodzie: efekt zaskakujący i całkiem smaczny :)
OdpowiedzUsuńswietna alternatywa :) pierwszy raz slysze-czytam o sucharowym spodzie;) a ciasto wyglada cudnie smacznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Ha bez pieczenia, czyli nie może być zakalca! Boskie :-) Szalenie wizualnie apetycznie nastrajają, mnie Wasze foty - proszę o przekazanie Pani Fotograf!
OdpowiedzUsuńSerdeczne pozdrowienia!
ja robię coś podobnego tylko tyle że z herbatników spód
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda. :>
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! a przepis godny wypróbowania.
OdpowiedzUsuńFantastyczny spód:) ja też ciągle eksperymentuję z podstawą ciasta.
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze, pozdrawiamy i oczywiście zapraszamy....
OdpowiedzUsuńzaglądajcie do nas :):)
Tapenda
filadelfia:)
OdpowiedzUsuń