Lato kończy się, a wraz z nim niektóre owoce... - borówki. Ich smak połączyłyśmy z karmelowo-czekoladowymi cukierkami DAIM oraz orzechami. Kruche spody posmarowane śmietanowo-serowym kremem wilgotnieją i są rewelacyjne.
Polecamy !!!
Potrzebne
będą m.in.:
·
cukierki
DAIM ok. 15 sztuk
·
borówki
do dekoracji
·
kilka
listków mięty
·
zmielone
orzechy
·
dżem
lub konfitury ( my użyłyśmy z borówek)
CIASTO:
·
6
żółtek
·
20
dkg mąki
·
5
dkg zmielonych orzechów (włoskich)
·
10
dkg ( 5 dkg do ciasta i 5 dkg do dekoracji) zmielonych cukierków DAIM
·
10
dkg cukru
·
20
dkg margaryny
·
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Utrzeć margarynę z cukrem na gładką masę, dodać żółtka,
proszek do pieczenia wymieszany z mąką oraz zmielone orzechy i cukierki. Całość
zmiksować i podzielić na trzy części. A następnie rozsmarować w natłuszczonej i
wysypanej mielonymi orzechami formy (Ø 17 cm). Piec
w temp 160 stop. (termoobieg) przez ok. 20 minut.
KREM:
200 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżka cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżeczka cukru waniliowego
Śmietanę
ubić z cukrami i śmietan-fixem, a następnie dodawać po jednej łyżce do serka
cały czas miksując na średnich obrotach. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i rozsmarować część przygotowanego kremu. Potem przykryć II blatem - lekko przycisnąć i wyłożyć dżem, a równo rozprowadzony przykryć III blatem.
Z zmielonych cukierków i orzechów zrobić dekorację, a potem wyłożyć borówki.
Smacznego !
No tak na noc takie ciacho.... nieładnie, nieładnie kusić... A ja tak się zastanawiam, jak Wy dajecie radę z zajadaniem tych wszystkich łakoci? :-P
OdpowiedzUsuńMiał być weekend bez słodkości, ale chyba będę musiała się ugiąć bo wygląda wyśmienicie.
OdpowiedzUsuńWspaniały torcik :) Musi być pyszny
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, jestem zachwycona :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukierki daim, to torcik musi smakować bosko:-) Jesteście wielkie:-))!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Wygląda przepięknie...
OdpowiedzUsuńCudny!!!! Ale u mnie juz Borowek nie ma.... Mysle nad innymi owocami? Świeże figi pociete w plastry?
OdpowiedzUsuńDziękujemy za komentarze:):) My też myślimy,że z innymi owocami będzie mniaaaaam;D ;D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie WSZYSTKICH !!!
Zakochałam się again:) jest piękny. I znowu mam ochotę na coś słodkiego;>
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny ten tort. Bardzo śliczny ten tort. Fantastyczny blog z ciekawymi przepisami
OdpowiedzUsuńJezu czy ja nie pisałam, że kocham ten tort?
OdpowiedzUsuń