Pyszne ciasto – wilgotne,
słodkie, z bakaliami, pięknie wyglądające i pachnące, a przede wszystkim łatwe
i pewne. Może być słodkim chlebkiem lub pyszną babką – ciastem do porannej lub
popołudniowej herbatki czy kawy. Tapendowe dzieci uwielbiają popijać je ciepłym
mlekiem.
Polecamy!!!
SKŁADNIKI:
2 jajka
200g cukru
2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)
150g roztopionego masła
(my użyłyśmy KASI)
3 szklanki świeżo startej
cukinii (z skórką) – ok. 500g
3 łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki
pół łyżeczki gałki
muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka posiekanych
orzechów
(1/3 laskowych i 2/3 włoskich)
¾ szklanki suszonej
żurawiny,
4 łyżki mleka (niekoniecznie)
Zaczynamy od starcia cukinii.......
cukinię umieścić na sicie i odcisnąć sok...
SPOSÓB WYKONANIA:
Cukier zmiksować z jajkami
i wanilią na gładką masę. Dodać cukinię, roztopiony tłuszcz, sodę i wszystko
delikatnie wymieszać za pomocą rózgi. Następnie dodać mąkę oraz przyprawy i
ponownie wymieszać rózgą, a na koniec bakalie.
świeżo starta gałka muszkatołowa wpłynie na zapach i smak ciasta....
Ciasto podzielić na dwie keksówki o wymiarach: 10x20 cm, wysmarowane uprzednio tłuszczem i wysypane tarta bułką. Piec w temperaturze 175°C (termoobieg) przez ok. 50 minut (do tzw. „suchego patyczka”).
Smacznego !!!
oł dżizus, ale mi się podoba. Moje klimaty !! :D
OdpowiedzUsuńZa dnia dokładnie przestudiję
Pozdrawiam
Kasia
Mnie też przypadł do gustu ;)
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!
o ranyyyyyy ale boski:D i te kolory i ta konsystencja:D samej mi się takiego zachciało.. natychmiast!;)
OdpowiedzUsuńCo za pyszne smaki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ cukinią jeszcze nie piekłam, ale może się skuszę :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie się prezentuje. Ciekawy pomysł z cukinią na słodko.
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam wersję czekoladową takiego chlebka ale nawet i bez niej smakuje wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuńAle jestem zaskoczona, na plus rzecz jasna:-)
OdpowiedzUsuńTutaj zapachniało, mniam;)
OdpowiedzUsuńSiedzi w piekarniku i się dopieka :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z połowy porcji, dorzuciłam od siebie 60g żurawiny i 90g musli o smaku syropu klonowego zamiast orzechów. Ciasto było bardzo gęste, więc dodałam ok. 50g Danio waniliowego i zobaczymy co wyjdzie z tego eksperymentu!
Wyszła mi mała keksówka (ciut mniejsza niż 10x20) + 2 muffinki wyciągnięte po 30-35 minutach (piekłam bez termoobiegu w 180 stopniach). Póki co muffinki wyszły super ;) czekam na resztę chlebka
tak jak myślałam po 50 minutach był w środku całkowicie surowy mimo brązowej skórki. Przetrzymałam do godziny, potem jeszcze podpiekłam 10 minut extra i zobaczymy jutro co mi wyjdzie :) mam nadzieję, że nie będzie zakalca po tym namiętnym otwieraniu piekarnika... zjadłam jedną z muffinek, nie wytrzymałam, w smaku super! ;) fajnie, że mało słodki, do dżemu jak znalazł
Usuńhttp://www.mojewypieki.com/post/ciasto-z-cukinia-zucchini-bread
OdpowiedzUsuńbez komentarza dziewczyny