Cordon Bleu, czyli popularny kotlet
szwajcarski, wywodzi się nomen omen ze Szwajcarii. Okazuje się, że przepis nie
jest szczególnie wiekowy, po raz pierwszy wspomina się o nim w książce
kucharskiej z 1949 r, z kolei The New York Times pisze o drobiowym Cordon Bleu
w 1967 r.
Ogólnie kotlet Cordon Bleu zawsze odnosi się do
kawałka mięsa ( cielęcina, szynka, drób) wypełnionego serem lub szynką i serem.
Dopuszczane są dwie metody obróbki termicznej, zarówno smażenie w głębokim
tłuszczu, jak i pieczenie w piekarniku. Większość przepsiów Cordon Bleu
wykorzystuje oliwę i masło do pieczenia, a autorzy zalecają, osobom, które są
na diecie pieczenie Cordon Bleu w piekarniku, z nitką oliwy.
Jako, że my jesteśmy zawsze na diecie, tzn. kiedy nie jemy, postanowiłyśmy zrobić sobie dużo przyjemności przygotować dietetyczny drobiowy Cordon Bleu w piekarniku.
Jako, że my jesteśmy zawsze na diecie, tzn. kiedy nie jemy, postanowiłyśmy zrobić sobie dużo przyjemności przygotować dietetyczny drobiowy Cordon Bleu w piekarniku.
Składniki:
- piersi drobiowe ( kurczak) – 4 pojedyncze sztuki
- jajka- 2 sztuki
- tarta bułka – w potrzeb
- mąka – według potrzeb
- ulubiony rodzaj gotowanej szynki- 2-4 plastry
- ulubiony rodzaj żółtego sera- 2-4 plastrów
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- oliwa EV
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
muszą być obłedne!
OdpowiedzUsuńale pysznie podane:) uwielbiam takie kotleciki:D pora śniadania, a ja już marze o obiedzie:D
OdpowiedzUsuńSuper przygotowany! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo apetyczne!!!! :)
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo dobre!!!
Proste i eleganckie mięsko:)
:D
UsuńPozdrawiam
Kasia
Jedno z ulubionych dań dziecka mojego..... Bardzo popularne we Francji choc coraz częściej przemysłowe! robione z badziewskich składników.... Tandetne mięso i duzoooo panierki z prawdziwym cordon ma niewiele wspólnego.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, że cordon bleu to ulubiony przepis przywłaszczony przez przemysł w starej Europie. Nasi przemysłowcy jeszcze po niego nie sięgneli- kwestia czasu....
UsuńZ pewnością jednak rezultat będzie taki jaki opisujesz !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kocham kuraka:) lubię takie dania. Podoba mi się, że piekłaś w piekarniku, też wybieram taką opcje.
OdpowiedzUsuńCordon Bleu, wg wszsytkiech znanych mi przepisów, wykonywany jest na tłuszczu jak schabowy lub sznycel wiedeński, czyli w głębokim tłuszczu. Wielu autorów poucza: jeśli jesteś na diecie, to zrób w piekarniku......a wieć zrobiłyśmy :)
UsuńRezultat jest pyszny.
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękujemy, że wpadliście !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Bardzo fajny przepis, szczególnie spodobała mi się propozycja pieczenia bo wrzucam do piekarnika wszystko co można, żeby uniknąć smażenia :) Poza tym świetne te instruktaże foto trzeba mieę tylko ze 2 ręce więcej :)
OdpowiedzUsuńpolecamy piekarnik, tym bardziej, że więcej się zmieści... na tzw. " raz"
UsuńDziękujemy również za miłe słowa :)
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Przepis super. W moim domu stał się jednym z ulubionych. Dziękuję
OdpowiedzUsuńCieszymy się, że propozycja przypadała do gustu :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
O bez masełka:)?
OdpowiedzUsuńJa zawsze dodaję do środka. Dawno nie pałaszowałam tego cuda, wygląda pięknie:)
Pozdrawiam ciepło:)