Ryba z ziemniaczaną łuską to nasz kolejny przepis z serii potyczki z rybami. Poniższy przepis przemyca popularny składnik, jakimi są ziemniaki. Do tej pory często proponowałyśmy ziemniaki podawane z rybą, jednak podawanej w postaci przystawki, tym razem ziemniaki stanowią integralną cześć tego dania. Aby zrealizować ten przepis, potrzebne są filety rybne; instrukcję, jak je pozyskać pokazałyśmy TUTAJ. Czas potrzebny na upieczenie filetów rybnych to zaledwie 8-10 minut, to nie wystarczy, aby upiec również ziemniaki, dlatego zostały one wstępnie usmażone w głębokim tłuszczu, a następnie ułożone na surowych filetach ryb na kształt " łuski"
Rybę podałyśmy ze szpinakiem z dodatkiem prosciutto. Jest to osobny przepis na tzw. "zaś"; w każdym razie, całość to propozycja dania z cyklu " morze - ziemia", czyli połączenie ryb z darami ziemi.
Zapraszamy na przepis na rybę z ziemniaczaną łuską.
Składniki: *
- filety z ulubionego gatunku ryb- 4 sztuki
- ziemniaki- 2-3 sztuki
- oliwa EV
- cytryna - sok z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- olej do usmażenia ziemniaków
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
morze- ziemia, a gębie niebo ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!