czwartek, 28 listopada 2013

Suszone Śliwki i Karmelizowana Cebula- dodatki do Pieczeni




Suszone śliwki i karmelizowana cebula, to uniwersalny dodatek do wszystkich pieczonych mięs, bez względu, czy to jest wołowina, wieprzowina, drób, jagnięcina, czy dziczyzna. 

Wiele razy, planując uroczystą kolację zastanawiamy się, co dobrać, aby podkreślić smak, charakter dania oraz uroczystej chwili. Sama myśl o bukiecie gotowanych warzyw, kiszonym ogórku, czy kapuście wydaje się tak samo pospolita, jak przedstawione propozycje. 

Proponujemy prosty, ale bardzo wykwitny dodatek do pieczeni. Co ważne, przygotowuje się go oddzielnie, co oznacza, że wyzbywamy się dodatkowego stresu,  który związany jest z właściwą synchronizacją czasu potrzebnego dla upieczenia się mięsa, bez ryzyka przypalenia czy rozgotowania dodatków.

Składniki:
  • cebula- 6-10 średnich sztuk
  • 3/4 szklanki płynu- mieszanka białego wina oraz wody ( pół na pół)
  • szuszone śliwki- kilka sztuk, wedla uznania
  • rozmaryn, świeży lub mrożony- 1-2 gałązki
  • szałwia, świeża lub mrożona- kilka listków
  • oliwa EV- 3-4 łyżki
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku.

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

4 komentarze:

  1. Dodatek, ale za to jaki...:-) Fiu, fiu:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D fiu, fiu rezultat gwarnatowany :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Dziękujemy za odwiedziny

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...