Od zawsze zrobienie ciasta francuskiego napawa pewnymi obawami. Znana powszechnie metoda, nierozerwalnie związana z rozwałkowywaniem kostki masła pomiędzy dwoma warstwami ciasta, nie jest zachąca- nawet dla nas, a przecież pieczemy i gotujemy więcej niż przeciętny Kowalski i wiele rzeczy nam niestraszne.
Przedstawiamy łatwy sposób na wykonanie ciasta francuskiego. Ciasto według tego przepisu bardzo ładnie listkuje, nie sprawia żadnych problemów podczas jego przygotowywania; z kolei podczas pieczenia, nie ma żadnych niespodzianek, takich jak na przykład- wylewanie się masła. Co również ważne, ciasto z upływem godzin "nie więdnie", co jest charakterystyczne dla kupnego ciasta francuskiego.
Nietypowym składnikiem ciasta jest ser typu Philadelphia. Na czym polega tajemnicze działanie serka, to już zadanie dla technologa żywności. W smaku ciasta ser jest absolutnie niewyczuwalny.
Zapraszamy na przepis.
Składniki:
- mąka pszenna typ 450 - 250 g
- serek typu Philadelphia- 250g
- miękkie masło - 160 g
- sól - 2 szczypty
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Wow, niesamowite, że z takiego czegoś powstały takie piękne ciacha (bo na początkowych zdjęciach nie wyglądało zachęcająco. :D )
OdpowiedzUsuńchciało by się powiedzieć, że mamy grudzień i cuda się zdarzają, ale w tym przypadku to nie jest zasługa grudnia ;D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Super, chętnie skorzystam z tego przepisu!
OdpowiedzUsuńDziewczyny, jesteście absolutnie BOSKIE! Już widzę w nich farsz grzybowo- cebulowy! Paszteciki na Święta będą EKSTRA!
OdpowiedzUsuńdo boskości jeszcz nam daleko, ale za to Twój pomysł na wykorzystnie tego przepisu jest po prostu fantastyczny :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
I tak pewnie nie zabiorę się za jego zrobienie;-) Ale jestem pod wielkim wrażeniem:-) Pozdrawiam serdecznie:-)
OdpowiedzUsuńNigdy nie mów nigdy, Marzena :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dzięki za sprawdzony przepis. Wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńBędziemy obserwować rezultaty :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękujemy, że do NAs wpadliście.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
boskie muszę zrobić :) Pozdrawiam ciepło Monia - Pin up cooking looking!
OdpowiedzUsuńTo bardzo dobra decyzja Moniko :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda