czwartek, 12 grudnia 2013

Ciasto Francuskie- najłatwiej. Technika wykonania.





Od zawsze zrobienie ciasta francuskiego napawa pewnymi obawami. Znana powszechnie metoda, nierozerwalnie związana z rozwałkowywaniem kostki masła pomiędzy dwoma warstwami ciasta, nie jest zachąca- nawet dla nas, a przecież pieczemy i gotujemy więcej niż przeciętny Kowalski i wiele rzeczy nam niestraszne.

Przedstawiamy łatwy sposób na wykonanie ciasta francuskiego. Ciasto według tego przepisu bardzo ładnie listkuje, nie sprawia żadnych problemów podczas jego przygotowywania;  z kolei podczas pieczenia, nie ma żadnych niespodzianek, takich jak na przykład- wylewanie się masła. Co również ważne, ciasto z upływem godzin "nie więdnie", co jest charakterystyczne dla kupnego ciasta francuskiego.

Nietypowym składnikiem ciasta jest ser typu Philadelphia. Na czym polega tajemnicze działanie serka, to już zadanie dla technologa żywności. W smaku ciasta ser jest absolutnie niewyczuwalny.

Zapraszamy na przepis.      


Składniki:
  • mąka pszenna typ 450 - 250 g
  • serek typu  Philadelphia- 250g
  • miękkie masło - 160 g
  • sól - 2 szczypty

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ

 

12 komentarzy:

  1. Wow, niesamowite, że z takiego czegoś powstały takie piękne ciacha (bo na początkowych zdjęciach nie wyglądało zachęcająco. :D )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chciało by się powiedzieć, że mamy grudzień i cuda się zdarzają, ale w tym przypadku to nie jest zasługa grudnia ;D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Super, chętnie skorzystam z tego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, jesteście absolutnie BOSKIE! Już widzę w nich farsz grzybowo- cebulowy! Paszteciki na Święta będą EKSTRA!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do boskości jeszcz nam daleko, ale za to Twój pomysł na wykorzystnie tego przepisu jest po prostu fantastyczny :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. I tak pewnie nie zabiorę się za jego zrobienie;-) Ale jestem pod wielkim wrażeniem:-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie mów nigdy, Marzena :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  5. Dzięki za sprawdzony przepis. Wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziemy obserwować rezultaty :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  6. Dziękujemy, że do NAs wpadliście.

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. boskie muszę zrobić :) Pozdrawiam ciepło Monia - Pin up cooking looking!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobra decyzja Moniko :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...