Zainspirowane przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej postanowiłyśmy upiec te efektowne i pyszne babeczki. Oczywiście nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie wprowadziły swoich modyfikacji ;) ;).
Zapraszamy !!!
Kruche ciasto:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Masa serowa:
200 g sera półtłustego zmielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
1 jajko
budyń waniliowy bez cukru
Masa makowa:
- 170 g maku
- 55 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków
- 20 g suszonej żurawiny
- 15 g orzechów włoskich posiekanych
- 15 g orzechów laskowych mielonych
- 1 łyżka miodu
- 7-10 kropel aromatu migdałowego
- pół łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 jajko
Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować.
Mak zalać mlekiem, a potem gotować przez ok.25 minut. Odcedzić z nadmiaru mleka, a potem zemleć. Można użyć gotowej masy z np. puszki.
dodajemy bakalie, jajko i pozostałe składniki. Całość mieszamy.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek i radełka wycinamy
poszczególne części babeczek.
Jedno kółeczko wkładamy na dno papilotki, a z wyciętych radełkiem pasków ciasta tworzymy boki babeczek.
Do tak przygotowanych babeczek wkładamy masę serową, a
następnie masę makową.
Całość przykrywamy wyciętym kółeczkiem
(w środku każdego kółka wycinamy mniejszą foremką gwiazdkę)
i lekko sklejamy boki.
Piec w temperaturze 185ºC (termoobieg) przez ok. 25 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Kruche babeczki po wystygnięciu obficie posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!!
wyglądają pięknie, a w smaku są pewnie doskonałe! zapisuję sobie w folderze wigilia 2014 ;)
OdpowiedzUsuńMniam! Pyszności!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne te babeczki! I piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie uroczo, pyszne musiały być :)
OdpowiedzUsuńWyobrażam sobie ich smak...wyglądają obłędnie:-))
OdpowiedzUsuńFaktycznie były pyszne ;);) Dziękujemy, że zaglądacie do nas!!!
OdpowiedzUsuńSerdeczności!!! :):)
prawdziwie świąteczne babeczki!
OdpowiedzUsuńPysznego Nowego Roku Życzę :)
a dlaczego na surowych są wycięte gwiazdki a na upieczonych ich nie ma?:)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że są na pierwszej fotce :)
UsuńAAAA zwracam honor :) będę robić w weekend :)
OdpowiedzUsuńwyszły przepyyyszne:) wszystkim poleca, goście będą się zachwycać:).
UsuńTroche ułatwiłam sobie pracę i nie wycinałam kółek i pasków tylko wycięłam jedno duże kółko i wkładałam do papilotek tak formując by tworzyła się "miseczka".
babeczki sa super! Upieklam jakis czas temu i wlasnie zabieram sie do pieczenia na swieta. Goraco polecam - znikaja w tempie expresowym:)
OdpowiedzUsuń