sobota, 28 grudnia 2013

Kruche babeczki makowo-serowe


 Zainspirowane przepisem NAJSŁODSZEJ BLOGERKI - Doroty Świątkowskiej postanowiłyśmy upiec te efektowne i pyszne babeczki. Oczywiście nie byłybyśmy sobą, gdybyśmy nie wprowadziły swoich modyfikacji ;) ;).

Zapraszamy !!!




Kruche ciasto:

składniki na 12 sztuk:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez 30 minut.











Masa serowa: 

200 g sera półtłustego zmielonego
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
50 g masła
1 jajko
budyń waniliowy bez cukru


Masa makowa: 
  • 170 g maku
  • 55 g jasnego brązowego cukru lub drobnego cukru do wypieków
  • 20 g suszonej żurawiny
  • 15 g orzechów włoskich posiekanych
  • 15 g orzechów laskowych mielonych
  • 1 łyżka miodu
  • 7-10 kropel aromatu migdałowego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżki masła, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 jajko



Wszystkie składniki masy serowej dokładnie zmiksować. 
Mak zalać mlekiem, a potem gotować przez ok.25 minut. Odcedzić z nadmiaru mleka, a potem zemleć. Można użyć gotowej masy z np. puszki.





 dodajemy bakalie, jajko i pozostałe składniki. Całość mieszamy.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i za pomocą foremek i radełka wycinamy
 poszczególne części babeczek.



 Jedno kółeczko wkładamy na dno papilotki, a z wyciętych radełkiem pasków ciasta tworzymy boki babeczek.




Do tak przygotowanych babeczek wkładamy masę serową, a 
następnie masę makową.





 Całość przykrywamy wyciętym kółeczkiem
 (w środku każdego kółka wycinamy mniejszą foremką gwiazdkę)
 i lekko sklejamy boki.


 Piec w temperaturze 185ºC (termoobieg) przez ok. 25 minut, do zezłocenia się ciasta.  Wyjąć, wystudzić na kratce.



Kruche babeczki po wystygnięciu obficie posypać cukrem pudrem.


 Smacznego !!!






12 komentarzy:

  1. wyglądają pięknie, a w smaku są pewnie doskonałe! zapisuję sobie w folderze wigilia 2014 ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te babeczki! I piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niesamowicie uroczo, pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobrażam sobie ich smak...wyglądają obłędnie:-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie były pyszne ;);) Dziękujemy, że zaglądacie do nas!!!
    Serdeczności!!! :):)

    OdpowiedzUsuń
  6. prawdziwie świąteczne babeczki!
    Pysznego Nowego Roku Życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a dlaczego na surowych są wycięte gwiazdki a na upieczonych ich nie ma?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że są na pierwszej fotce :)

      Usuń
  8. AAAA zwracam honor :) będę robić w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wyszły przepyyyszne:) wszystkim poleca, goście będą się zachwycać:).
      Troche ułatwiłam sobie pracę i nie wycinałam kółek i pasków tylko wycięłam jedno duże kółko i wkładałam do papilotek tak formując by tworzyła się "miseczka".

      Usuń
  9. babeczki sa super! Upieklam jakis czas temu i wlasnie zabieram sie do pieczenia na swieta. Goraco polecam - znikaja w tempie expresowym:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...