poniedziałek, 23 grudnia 2013

Śledzie w Oleju



Śledzie w oleju z cebulką i cytryną, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Śledź, choć to ryba bodaj najbardziej pożądana podczas świąt Bożego Narodzenia, to akurat w takiej postaci warta jest zakąszenia podczas całego roku. 

Przygotowanie śledzi w oleju nie jest w ogóle pracochłonne, całość ogranicza się do pokrojenia trzech zasadniczych składników, dodania przypraw i zalania słoika olejem. Po przegryzieniu się składników, przekąska jest gotowa. Ilości składników, w tym przypadku należy dobrać na tzw. przysłowiowe oko, w zależności od potrzeb. 

Jak zawsze w przypadku przekąsek i przystawek, polecamy podawać kilka ich rodzajów razem, ale w małych ilościach. Na koniec podamy naszą propozycję harmonizującego duetu.   

Składniki:
  • śledzie matjasy lub a`la matjasy w solance
  • cebula
  • cytryna
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • czarny lub kolorowy pieprz ( w całości)
  • olej słonecznikowy

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

4 komentarze:

  1. jak ja lubię takie śledziki, ojej! :]
    Pozdrawiam świątecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że u mnie tylko ja lubię śledzie :(....Wyglądają nieziemsko!!!!!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Doskonałe! Magicznych i smacznych Świat! Najlepsze życzenia dla Was i bliskich! Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  4. Wesołych, Spokojnych i Pełnych Magii Świąt Bożego Narodzenia:-)!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...