Śledzie w oleju z cebulką i cytryną, to bardzo prosta w przygotowaniu przystawka. Śledź, choć to ryba bodaj najbardziej pożądana podczas świąt Bożego Narodzenia, to akurat w takiej postaci warta jest zakąszenia podczas całego roku.
Przygotowanie śledzi w oleju nie jest w ogóle pracochłonne, całość ogranicza się do pokrojenia trzech zasadniczych składników, dodania przypraw i zalania słoika olejem. Po przegryzieniu się składników, przekąska jest gotowa. Ilości składników, w tym przypadku należy dobrać na tzw. przysłowiowe oko, w zależności od potrzeb.
Jak zawsze w przypadku przekąsek i przystawek, polecamy podawać kilka ich rodzajów razem, ale w małych ilościach. Na koniec podamy naszą propozycję harmonizującego duetu.
Składniki:
- śledzie matjasy lub a`la matjasy w solance
- cebula
- cytryna
- liście laurowe
- ziele angielskie
- czarny lub kolorowy pieprz ( w całości)
- olej słonecznikowy
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
jak ja lubię takie śledziki, ojej! :]
OdpowiedzUsuńPozdrawiam świątecznie!
Szkoda, że u mnie tylko ja lubię śledzie :(....Wyglądają nieziemsko!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Doskonałe! Magicznych i smacznych Świat! Najlepsze życzenia dla Was i bliskich! Buziaki
OdpowiedzUsuńWesołych, Spokojnych i Pełnych Magii Świąt Bożego Narodzenia:-)!
OdpowiedzUsuń