niedziela, 15 grudnia 2013

Napoleonka - świątecznie



Testując kilka przepisów na "Napoleonkę" stwierdziłyśmy, że ta wersja -  Cioci z Lublina - najbardziej przypadła nam do smaku. Ciasto jest kruche i delikatne,  a budyniowy krem świetnie z nim harmonizuje. 
A oto "Odświętna Napoleonka" ;)

Zapraszamy !!! 




CIASTO

SKŁADNIKI :
forma 22,5 x 31,5 cm

2 szklanki mąki wrocławskiej
0,5 szklanki kwaśniej śmietany
1 kostka masła



SPOSÓB WYKONANIA:

Wszystkie składniki CIASTA łączymy, zagniatamy i tworzymy kulę.





Ciasto zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na 
ok. 2 godziny do lodówki.





Następnie dzielimy ciasto na dwie części i rozwałkowujemy 
na bardzo cienkie płaty. Jedną część nakłuwamy widelcem
 i wstawiamy do nagrzanego 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut, 
a drugiej pozwalamy, aby wyrosła ;)




O, a tak wyglądają po upieczeniu.







KREM

SKŁADNIKI:

1 litr mleka (1,5%)
5 całych jaj
0,75 szklanki cukru
5 czubatych łyżek mąki wrocławskiej
2 łyżki cukru waniliowego




Jajka wbić do garnka i lekko ubić.




W drugim garnku  podgrzać 0,5 litra mleka z cukrami.



W osobnym pojemniku dokładnie rozmieszać mąkę 
w pozostałej ilości mleka.



A następnie wlać do ubitych jaj.


Całość wymieszać.


Kiedy mleko (z cukrami) zacznie się gotować należy wlać je
 do roztworu jaj, mąki i mleka. 




Garnek stawiamy na palniku i cały czas mieszamy, aż do 
uzyskania konsystencji budyniu.


Gorący KREM-BUDYŃ wylewamy na upieczony, ponakłuwany widelcem płat ciasta i przykrywamy drugim lekko dociskając. Odstawiamy do ostygnięcia.



Całość dekorujemy cukrem pudrem

 Smacznego  !




8 komentarzy:

  1. Piękna dekoracja. Uwielbiam taką prosto z lodówki ;)

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ah, jak ja uwielbiam napoleonki!

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, doskonała, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fotki taaaakie apetyczne, że aż chce mi się zrobić Napoleonkę !

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm napoleonka! Jejku jak ja jej dawno nie jadłam... ale mi smaka narobiłaś! Super przedstawiony przepis na zdjęciach :) Nic tylko brać się do roboty...

    OdpowiedzUsuń
  6. To jedno z niewielu ciast z kremem, za które dałabym się pokroić:-) Ale pysznie wygląda:-) Buziaki:-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię, kiedy przechodzę koło ciastkarni zawsze muszę kupić to ciastko. Wasze wygląda tak do schrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy za miłe słowa, zapraszamy i pozdrawiamy Każdego z osobna i Wszystkich razem!!!
    :):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...