Z cyklu przepisy na bakłażana, prezentujemy bakłażana w oliwie. Bakłażan w tej postaci nie jest samodzielnym daniem, tylko przystawką i pysznie się prezentuje w " Koncercie Przystawek", które najbardziej lubimy.
Nasze koncerty przystawek opisywałyśmy już niejednokrotnie i systematycznie uzupełniamy zakładkę "przystawki i przekąski", z których można czerpać pełnymi garściami inspiracje przepisów na rodzinne uroczystości lub po prostu dla urozmaicenia codziennego menu.
Bakłażan w oliwie, przepis o rodowodzie z południowych Włoch, jest bardzo łatwy do wykonania. Obróbka termiczna bakłażana jest bardzo zaskakująca, podobnie jak obróbka cykorii, bakłażan mieni się wszystkimi kolorami. Jest po prostu zaskakujący.
Składniki: *
- 1,5 kg bakłażanów
- płatki chilli ( suszone)- pół łyżeczki
- oregano ( suszone)- pół łyżeczki
- czosnek- 1-2 ząbki
- woda - wg potrzeb
- sól morska- wg potrzeb
- olej słonecznikowy- wg potrzeb
- ocet winny- proporce 2:1 ( woda - ocet)
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Kocham Was za tego bakłażana:-))
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ideał!!!
OdpowiedzUsuńnie jadłam jeszcze bakłażana w takim wydaniu, ale zachwyciłyście mnie mnie totalnie tą propozycją!:D
OdpowiedzUsuńWspanialosc, nic dodac nic ujac przystawka godna krolewskiego stolu. Zrobie na swieta:-)
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaaardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!
Uwielbiam bakłażana! Świetna propozycja i jak zawsze piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tak zrobione bakłażany, od jakiegoś czasu w sezonie bakłażanowym robię je bardzo często. Widzę że macie do wyciskania bakłażana super urządzenie. Potrzeba matką wynalazku :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo polecamy, jak zawsze gwarantujemy pełną satysfakcję.
OdpowiedzUsuńDziękujemy również, że do Nas wpadliście !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapedna
Super! Właśnie mam nadwyżkę bakłażanów, które muszę zagospodarować przed wyjazdem na wakacje. Wybieram Wasz przepis!
OdpowiedzUsuńJelka, jesteśmy spokojne o rezultat, jak i o to, że skorzystasz z tego przepisu, nie tylko przy nadwyżce bakłażanów. Zrobiłyśmy ten przetwór na prezenty pod choinkę. Rodzina zachwycona !
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Robię podobnie od kilku lat - przepis dostałam od znajomego Sycylijczyka, który mieszka w Niemczech - naprawdę pyszne, warto zrobić sobie zapasik. Doskonałe jak pojawią się niezapowiedziani goście!
OdpowiedzUsuń