czwartek, 19 grudnia 2013

Przepisy na bakłażana. Bakłażan w Oliwie.




Z cyklu przepisy na bakłażana, prezentujemy bakłażana w oliwie. Bakłażan w tej postaci nie jest samodzielnym daniem, tylko przystawką i pysznie się prezentuje w " Koncercie Przystawek", które najbardziej lubimy. 

Nasze koncerty przystawek opisywałyśmy już niejednokrotnie i systematycznie uzupełniamy zakładkę "przystawki i przekąski", z których można czerpać pełnymi garściami inspiracje przepisów na rodzinne uroczystości lub po prostu dla urozmaicenia codziennego menu. 

Bakłażan w oliwie, przepis o rodowodzie z południowych Włoch, jest bardzo łatwy do wykonania. Obróbka termiczna bakłażana jest bardzo zaskakująca, podobnie jak obróbka cykorii, bakłażan mieni się wszystkimi kolorami. Jest po prostu zaskakujący.

Składniki: *

  • 1,5 kg bakłażanów
  • płatki chilli ( suszone)- pół łyżeczki
  • oregano ( suszone)- pół łyżeczki
  • czosnek- 1-2 ząbki
  • woda - wg potrzeb
  • sól morska- wg potrzeb
  • olej słonecznikowy- wg potrzeb
  • ocet winny- proporce 2:1 ( woda - ocet)
 * ilość na 3 słoiczki 300 ml


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

12 komentarzy:

  1. Kocham Was za tego bakłażana:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jadłam jeszcze bakłażana w takim wydaniu, ale zachwyciłyście mnie mnie totalnie tą propozycją!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialosc, nic dodac nic ujac przystawka godna krolewskiego stolu. Zrobie na swieta:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaaaaaaaaaaardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam bakłażana! Świetna propozycja i jak zawsze piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię tak zrobione bakłażany, od jakiegoś czasu w sezonie bakłażanowym robię je bardzo często. Widzę że macie do wyciskania bakłażana super urządzenie. Potrzeba matką wynalazku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis bardzo polecamy, jak zawsze gwarantujemy pełną satysfakcję.
    Dziękujemy również, że do Nas wpadliście !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Właśnie mam nadwyżkę bakłażanów, które muszę zagospodarować przed wyjazdem na wakacje. Wybieram Wasz przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jelka, jesteśmy spokojne o rezultat, jak i o to, że skorzystasz z tego przepisu, nie tylko przy nadwyżce bakłażanów. Zrobiłyśmy ten przetwór na prezenty pod choinkę. Rodzina zachwycona !

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  9. Robię podobnie od kilku lat - przepis dostałam od znajomego Sycylijczyka, który mieszka w Niemczech - naprawdę pyszne, warto zrobić sobie zapasik. Doskonałe jak pojawią się niezapowiedziani goście!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...