Faworki - chruściki - kruche, najlepsze ciepłe, posypane cukrem pudrem.
W karnawale obowiązkowe!!!
Przepis na ok.15 sztuk.
Polecamy!
To właśnie piwo daje niesamowitą chrupkość i lekkość. Piwa oczywiście w ogóle nie czuć. Poza
tym, dzięki niemu faworki chłoną zdecydowanie
mniej tłuszczu.
Składniki:
3 żółtka
piwo jasne (objętościowo tyle, ile żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i
1/3 szklanki piwa)
mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
oraz
cukier puder do posypania gotowych faworków
smalec lub olej do smażenia
Z podanych składników zagnieść ciasto
Następnie chwile je "piąstkujemy"...;)
można zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)
Ciasto musi "odpocząć".
Zawijamy je w folię lub papier i wkładamy na około 1 godzinę
można zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)
Ciasto musi "odpocząć".
Zawijamy je w folię lub papier i wkładamy na około 1 godzinę
do lodówki.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i ...
wykrawać paski
pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki.
Smażyć partiami w gorącym tłuszczu, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.
U mnie faworki znikają w tempie błyskawicznym, dlatego ich przygotowywanie to wielka operacja, bo żeby wszystkich zadowolić trzeba nasmażyć prawdziwą faworkową górę :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, zamierzam w przyszłym tygodniu zrobić takie , skorzystam z tego przepisu:)
OdpowiedzUsuńW tym roku jeszcze ich nie smażyłam, ale czas zabrać się do pracy. Od lat korzystam zawsze z tego samego przepisu, a w tym skusze się na wersje z piwem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Idealne! Bardzo lubimy! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńO kurcze... Nigdy nie probowalam tych n'a piwie, brzmia zachecajaco!
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDziękujemy , pozdrawiamy i zapraszamy :):)
Pyszności. *.*
OdpowiedzUsuńUwielbiam faworki, a te wyglądają ślicznie!!
Uwielbiam faworki, więc rzuciłabym się na te śliczności i pożarła wszystkie w trzy sekundy. O patencie z piwem nie wiedziałam, ale zapamiętam :-)
OdpowiedzUsuńZawsze tylko pomagałam robić mamie, ale sama jeszcze nie robiłam ich:-)
OdpowiedzUsuńDlaczego są takie grube ? powinny być cieniutkie!!!!
OdpowiedzUsuńBo my taaakie właśnie lubimy!!!
UsuńAle jak Ty wolisz cieniutkie, to zrób taaaaakie jakie lubisz:):)
Pozdrawiamy!