sobota, 25 stycznia 2014

Faworki na piwie

Faworki - chruściki - kruche, najlepsze ciepłe, posypane cukrem pudrem.
W karnawale obowiązkowe!!!
Przepis na ok.15 sztuk.
Polecamy!


To właśnie piwo daje niesamowitą chrupkość i lekkość. Piwa oczywiście w ogóle nie czuć. Poza tym, dzięki niemu faworki chłoną zdecydowanie 
mniej tłuszczu.




       Składniki:
           3 żółtka
           piwo jasne (objętościowo tyle, ile                żółtek, np 1/3 szklanki żółtek i
 1/3 szklanki piwa)
           mąka (tyle, ile zabierze ciasto)
           oraz
           cukier puder do posypania gotowych            faworków
           smalec lub olej do smażenia
Z podanych składników zagnieść ciasto




 Następnie chwile je "piąstkujemy"...;)
 można zrobić to również tłuczkiem do ziemniaków (min. 5-10 minut)
Ciasto musi "odpocząć".
 Zawijamy je w folię lub papier i wkładamy na około 1 godzinę 
do lodówki.



Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i ...




 wykrawać paski 



 pośrodku każdego zrobić nacięcie nożem i formować faworki.







Smażyć partiami w gorącym tłuszczu, osączyć i posypać obficie cukrem pudrem.






Smacznego!



11 komentarzy:

  1. U mnie faworki znikają w tempie błyskawicznym, dlatego ich przygotowywanie to wielka operacja, bo żeby wszystkich zadowolić trzeba nasmażyć prawdziwą faworkową górę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, zamierzam w przyszłym tygodniu zrobić takie , skorzystam z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku jeszcze ich nie smażyłam, ale czas zabrać się do pracy. Od lat korzystam zawsze z tego samego przepisu, a w tym skusze się na wersje z piwem.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne! Bardzo lubimy! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurcze... Nigdy nie probowalam tych n'a piwie, brzmia zachecajaco!

    OdpowiedzUsuń

  6. Dziękujemy , pozdrawiamy i zapraszamy :):)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności. *.*
    Uwielbiam faworki, a te wyglądają ślicznie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam faworki, więc rzuciłabym się na te śliczności i pożarła wszystkie w trzy sekundy. O patencie z piwem nie wiedziałam, ale zapamiętam :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zawsze tylko pomagałam robić mamie, ale sama jeszcze nie robiłam ich:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dlaczego są takie grube ? powinny być cieniutkie!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo my taaakie właśnie lubimy!!!
      Ale jak Ty wolisz cieniutkie, to zrób taaaaakie jakie lubisz:):)
      Pozdrawiamy!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...