Makaron w sosie przygotowanym na bazie sera jest daniem zimowym. Tak przynajmniej nam się kojarzy. Przesmaczny, bez słowa przesady, bo tłusty ser jest najlepszym nośnikiem smaku. Sery pleśniowe najlepiej nadają się dla przygotowania aromatycznego sosu. Polecamy klasyczną Gorgonzolę, Dor Blue lub Rokpol.
W przepisie został użyty ser typu Gorgonzola Dolce. Różnica pomiędzy Gorgonzola Dolce, a Gorgonzola Piccante polega na czasie dojrzewania. Gorgonzola Dolce jest serem kremowym, z kolei odmiana piccante jest bardziej zwarta.
Zapraszamy na przepis.
Składniki: *
- mleko 2%- 1 szklanka
- ser pleśniowy- ok. 70 g
- masło- płaska łyżka
- makaron penne- 120-150 g
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
świetne danie, robiłam takie za czasów studenckich jak się słoiki od mamy skończyły:D:D
OdpowiedzUsuńMoje klimaty...gorgonzola :*
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :D
Tak lubię! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubie to danie ale robie je z orzechami wloskimi drobno posiekanymi, oraz najpierw na masle podsmazam szalotke - nie cebule!... dalej ser jak u was, mleko badz smietanka i orzechy... podaje z salatka z roszponki.
OdpowiedzUsuńten " myk" z orzechami podoba nam się !!!
UsuńWcielimy go w życie, będzie na bogato :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
A jaką jak przygotować tą sałatkę z roszponki do tego makaronu?
UsuńNiania z Paryża pisze, że makaron podaje z sałatką z roszponki. Niestety nie wiemy, jaką stosuje recepturę. Być może strona Niani sprawę rozjaśni.
UsuńTapenda nie podaje makaronu z sałatką, zgodnie z tradycją włoską. Co innego tradycja francuska, tak czy owak- "de gustibus non disputandum est", co oznacza, że o gustach się nie dyskutuje :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wszystko pyszne z tą tylko różnicą, że "de gustibus non est disputandum" - wg Słownika Wyrazów Obcych i Zwrotów Obcojęzycznych Kopalińskiego. Pozdrawiam!
UsuńSzyk przestawny dopuszcza różną kolejność słów :)
UsuńDziękujemy, że do Nas wpadliście !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda