Oto propozycja pysznej, prostej i kolorowej sałatki.
Roszponka w roli głównej i jeszcze sos na bazie oleju z pestek winogron, który świetnie sprawdza się w kuchni. Nadaje się do gotowania, smażenia i przede wszystkim do sałatek. Olej z pestek winogron różni się tym od innych tłuszczów, że nie odbiera potrawom ich naturalnego smaku, a także obniża poziom cholesterolu we krwi oraz jest cennym źródłem witaminy E,
korzystnie wpływającej na serce i urodę. Dlatego właśnie go wybrałyśmy :):)
Zapraszamy!
SKŁADNIKI:
opakowanie sałaty ROSZPONKI
1 awokado
1 pomarańcza
pół cytryny do skropienia awokado
pół granatu
oraz
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka musztardy (DELIKATESOWEJ)
2 łyżki soku z pomarańczy
sól, pieprz do smaku
GRANAT - rozkrawamy i z jednej połówki wyjmujemy
soczyste, słodkie pestki...
POMARAŃCZA - jedną połówkę obieramy i kroimy w kostkę...
Przed pokrojeniem awokado skrapiamy je sokiem z cytryny, aby zachowało swój kolor.
Umytą roszponkę przekładamy do miski i dodajemy
pokrojone awokado, a następnie ...
kostki pomarańczy i...
słodkie pestki granatu.
A teraz dressing.
Sól, pieprz, musztarda...
olej z pestek winogron
sok z pomarańczy
wszystko mieszamy
Dressingiem polewamy sałatkę i serwujemy.
Smacznego!
Kto ma ochotę?
świetna kolorowa sałatka:)
OdpowiedzUsuńNô ekstra.... Skorzystam bo lubie witaminy zima!
OdpowiedzUsuńWitaminki, witaminki! poproszę :)
OdpowiedzUsuńcudnie kolorowa! przepiękne zdjęcia!! gratuluję i podziwiam!
OdpowiedzUsuńwidziałam w biedronie pięęęęękne granaty. Już wiem, do czego go wykorzystam !
OdpowiedzUsuńPyszne !
Pozdrawiam
Kasia
od samego wejścia zawiało mi tu wiosną/latem:) jak cudnie zdrowo i kolorowo! juz sam widok poprawia humor!
OdpowiedzUsuńHa, już mam nowy komputer i z pracy też mogę do Was zaglądać :-) Pyszna sałatka, chcę taką na dzisiajeszy obiad;-)!
OdpowiedzUsuńZamiast roszponki dodam szpinak, świeży sobie kupiłam dzisiaj. Będzie podobnie ;)
OdpowiedzUsuńMiłego wieczoru :)