Nowy Rok rozpoczynamy sernikiem bez
spodu, z masą kajmakową, pieczony w towarzystwie pary wodnej ;)… tak, tak pary
wodnej. To dzięki jej obecności sernik nie pęka, nie opada jest lekki, aksamitny i gładki -
idealny. Smak… karrrrmelowy w połączeniu z pistacjami … spróbujcie sami ;);) Jeden
z wytworniejszych serników.
POLECAMY !
Składniki na masę serową:
porcja na formę Ø 24 cm lub Ø 17cm+6 foremek, papilotek do muffinek
·
750
g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
·
250
g serka mascarpone
·
400
g masy kajmakowej
·
1/4
szklanki cukru pudru
·
1
łyżeczka pasty z wanilli lub ekstraktu z wanilii
·
4
jajka
·
1
łyżka mąki pszennej
·
1,5
łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Za pomocą miksera zmiksować
wszystkie składniki, tylko
do połączenia się składników.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć
papierem do pieczenia (samo dno).
My użyłyśmy silikonowej, więc bez papieru.
Do
formy przelać masę serową (będzie rzadka!).
Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut
z parą wodną – czyli należy wlać wodę do naczynia
żaroodpornego i umieścić poziom niżej w piekarniku.
Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić
w temperaturze
pokojowej. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia sernik
wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy,
przełożyć na paterę. Na wierzchu
rozsmarować pozostałą
masę kajmakową i ozdobić posiekanymi pistacjami
(solonymi).
·
Czas
pieczenia mini serniczków w formie, papilotach do muffinków należy piec krócej –
ok.25 minut - w zależności od piekarnika.
Smacznego !
pistacje w połączeniu z toffi, lub czekoladą- dam się pociąć :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
to najlepszy sposób na pieczenie sernika!
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smakowicie:)
OdpowiedzUsuńKarmel i pistacje w serniku - to mi wystarczy, by się rozpłynąć...
OdpowiedzUsuńCudo:-), sernik z kajmakiej wciąż stoi u mnie w kolejce ale jak patrzę na Wasz to chyba pozwolę mu przejść do przodu:-)
OdpowiedzUsuńwszystko co z kajmakiem jest rewelacyjne, a sernik wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńniesamowicie wygląda:) jestem nim oczarowana!
OdpowiedzUsuńUpiekł się pięknie:) Ja także piekę, z parą. Bardzo często stosuję ją także do tortów truflowych.
OdpowiedzUsuńCudowny zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, że nas odwiedzacie :):).
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy słodko Wszystkich !!!
cudowny i już sobie wyobrażam jaki jest pyszny...
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! Taki sposób pieczenia jest najlepszy i chętnie wypróbuję to połączenie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
witam, woda ma być wrząca czy zimna jak wkładamy do piekarnika? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMy wlałyśmy zimną, ale można wlać wrzątek. Pozdrawiamy :) :)
OdpowiedzUsuńI to tak wszystko wystarczy wymieszac?? Bo wlasnie bede robic... ;)
OdpowiedzUsuńTak ,według instrukcji i zdjęć :) Pozdrawiamy!!!
UsuńWitam serdecznie, mam pytanie odnośnie piekarnika. czy jest to piekarnik z funkcją pieczenia na parze , tyle tylko że wlewa Pani wode nie na dno piekarnika a do formy . Czy jest to piekarnik po prost elektryczny - beż tej funkcji
OdpowiedzUsuńPorsze o dopowiedz , POZDRAWIAM serdecznie