poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sernik pieczony z parą wodną


Nowy Rok rozpoczynamy sernikiem bez spodu, z masą kajmakową, pieczony w towarzystwie pary wodnej ;)… tak, tak pary wodnej. To dzięki jej obecności sernik nie pęka, nie opada jest lekki, aksamitny i gładki - idealny. Smak… karrrrmelowy w połączeniu z pistacjami … spróbujcie sami ;);)                            Jeden z wytworniejszych serników.

POLECAMY !





Składniki na masę serową:
porcja na formę  Ø 24 cm lub Ø 17cm+6 foremek, papilotek do muffinek




·         750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
·         250 g serka mascarpone
·         400 g masy kajmakowej
·         1/4 szklanki cukru pudru
·         1 łyżeczka pasty z wanilli lub ekstraktu z wanilii
·         4 jajka
·         1 łyżka mąki pszennej
·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Za pomocą miksera zmiksować wszystkie składniki, tylko 
do połączenia się składników.




Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
 My użyłyśmy silikonowej, więc bez papieru. 
Do formy przelać masę serową (będzie rzadka!).



Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut 
z parą wodną – czyli należy wlać wodę do naczynia 
żaroodpornego i umieścić poziom niżej w piekarniku. 






Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić 
w temperaturze pokojowej. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Kolejnego dnia sernik wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy, 
przełożyć na paterę. Na wierzchu rozsmarować pozostałą 
masę kajmakową i ozdobić posiekanymi pistacjami (solonymi).

·         Czas pieczenia mini serniczków w formie, papilotach do muffinków należy piec krócej – ok.25 minut - w zależności od piekarnika.





 Smacznego !


17 komentarzy:

  1. pistacje w połączeniu z toffi, lub czekoladą- dam się pociąć :D

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. to najlepszy sposób na pieczenie sernika!

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel i pistacje w serniku - to mi wystarczy, by się rozpłynąć...

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo:-), sernik z kajmakiej wciąż stoi u mnie w kolejce ale jak patrzę na Wasz to chyba pozwolę mu przejść do przodu:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko co z kajmakiem jest rewelacyjne, a sernik wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  6. niesamowicie wygląda:) jestem nim oczarowana!

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekł się pięknie:) Ja także piekę, z parą. Bardzo często stosuję ją także do tortów truflowych.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękujemy, że nas odwiedzacie :):).
    Pozdrawiamy słodko Wszystkich !!!

    OdpowiedzUsuń
  9. cudowny i już sobie wyobrażam jaki jest pyszny...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda niesamowicie! Taki sposób pieczenia jest najlepszy i chętnie wypróbuję to połączenie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. witam, woda ma być wrząca czy zimna jak wkładamy do piekarnika? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. My wlałyśmy zimną, ale można wlać wrzątek. Pozdrawiamy :) :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I to tak wszystko wystarczy wymieszac?? Bo wlasnie bede robic... ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ,według instrukcji i zdjęć :) Pozdrawiamy!!!

      Usuń
  14. Małgorzata Januszonek17 października 2018 14:28

    Witam serdecznie, mam pytanie odnośnie piekarnika. czy jest to piekarnik z funkcją pieczenia na parze , tyle tylko że wlewa Pani wode nie na dno piekarnika a do formy . Czy jest to piekarnik po prost elektryczny - beż tej funkcji
    Porsze o dopowiedz , POZDRAWIAM serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...