czwartek, 27 lutego 2014

Bucatini all`amatriciana- kuchnia włoska





Bucatini all`amatriciana lub nazywane w Rzymie bucatini alla matriciana to jest to samo danie. Sos należy do wielkich klasyków włoskiej kuchni, co oznacza tyle, że aby być w zgodzie z tradycją należy stosować wskazane tradycją składniki oraz procedurę przygotowania sosu. 

To, co jest niesamowite w tradycji kulinarnej Półwyspu Apenińskiego, to fakt, że każdy jego mieszkaniec ma jednak swój pogląd na procedurę wykonania sosu. Z kolei dyskusje czy użyć w sosie cebulę lub czosnek, lub  jedno i drugie, albo żadne z nich mogą toczyć się od rana do wieczora. Ten sam problem wyniknie przy omawianiu gatunku użytych pomidorów czy zastosowaniu wina. Podsumowując: pięć składników na krzyż, a dyskusja na stulecia. 

W tym miejscu warto wspomnieć, iż korzenie dania, w sensie receptury sosu pochodzą z miejscowości Amatrice z rejonu Lacjum. W późniejszych czasach danie zostało "zaimportowane" przez Rzymian oraz ochrzczone jako danie kuchni rzymskiej; z kolei pierwotnie stosowane spaghetti, zostało zamienione na Bucatini ( spaghetti z dziurką).    W naszej opinii, przyznajemy rację Rzymianom, bucatini w tym sosie to strzał w przysłowiową dziesiątkę. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


Składniki:
  • bucatini - 280-300 g *
  • puszka pomidorów bez skórki- 1 sztuka
  • cebula- 1 sztuka
  • ostra papryka- do smaku
  • wędzone świńskie podgardele- 100 g ( można zastąpić wędzonym boczkiem)
  • starty ser Pecorino Romano- 4-5 łyżki lub wg potrzeb  
  • oliwa EV- kilka łyżek
  • sól i czarny mielony pieprz do smaku

10 komentarzy:

  1. Mniam, lubię taki! Pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie dzisiaj pączki, a tu takie wyłamanie się z tradycji;) i dobrze, bo nie samym pączkiem człowiek żyje, a dobry makaron, dobry nawet w Tłusty Czwartek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda smacznie, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A gramatura nie jest błędna? W kilogramy poszłyście;-)? To jadę na ucztę, bo pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenka, dziękujemy, że zwróciłaś uwagę. O okreęlonych porach dnia, nie powinno się już pisać postów. Tak czy owak zapraszamy. Dogotujemy dodatkowe 130 g :D

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  5. wygląda przepysznie, kuchnia włoska zachwyca

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne! jak i cala wloska kuchnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam makarony i ten boczuś :) ach :) gdyby nie dieta to bym się chyba zajadła codziennie takimi pysznościami! bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniały makaron, uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiemy tylko jedno- satysfakcja gwarantowana!
    Dziękujemy za odwiedziny :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...