Sernik dla wielbicieli chałwy oraz dla tych, którzy poszukują oryginalnego smaku. Charakteryzuje się zwartą strukturę,
idealnie się kroi i ma
niesamowity smak. Wbrew pozorom nie jest zbyt słodki,
a chałwowa polewa dopełnia wszystko. Oczywiście upiekłyśmy go w towarzystwie pary wodnej.
Polecamy !!!
SKŁADNIKI MASY SEROWEJ:
·
80
dag sera twarogowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
·
1/2 szklanki cukru
·
4
duże jajka
·
pół
szklanki śmietany kremówki (125 ml)
·
2
łyżki mąki ziemniaczanej
· 250
g chałwy sezamowej (my użyłyśmy waniliowej)
pokrojonej lub pokruszonej na grubsze
kawałki
·
2
łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
oraz
posiekane migdały bez skórki
UWAGA !!!!
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Składniki na spód:
·
100
g ciastek (np. digestive lub inne)
·
40
g masła, roztopionego
Ciasteczka pokruszyć ( ręcznie lub za pomocą blendera ) - struktura bułki tartej .
Dodać roztopione masło i wymieszać.
Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem (użyłyśmy silikonowej i nie potrzebowałyśmy papieru) do
pieczenia, na spód wysypać masę ciasteczkową i wyrównać.
Ser, ekstrakt z wanilii i cukier utrzeć za pomocą miksera.
Dodawać jajka, jedno po
drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Dodać pozostałe składniki i
zmiksować, tylko do połączenia się składników.
Następnie dodać chałwę.
Za pomocą szpatułki
wmieszać pokruszoną chałwę.
Masę serową przelać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej - na najniższej półce w piekarniku postawić naczynie wypełnione wodą (my wlałyśmy gorącą). Piec w temperaturze 170ºC przez około
1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Wyjąć z formy zupełnie wystudzony.
Polewa chałwowa:
·
150
g chałwy sezamowej waniliowej (lub Waszej ulubionej)
·
pół
szklanki śmietany kremówki (125 ml)
Chałwę pokruszyć i wsypać do
małego garnuszka. Dodać kremówkę i wymieszać.
Podgrzać, by polewa lekko
zgęstniała, cały czas mieszając by się nie przypaliła, zdjąć z palnika, lekko
przestudzić.
Aby uniknąć grudek całość zmiksowałyśmy blenderem.
Gotową, lekko przestudzoną polewę wylewamy na sernik.
A następnie dekorujemy rozdrobnionymi migdałami (bez skórki).
Schładzamy przed podaniem - najlepiej 12h w lodówce.
Schładzamy przed podaniem - najlepiej 12h w lodówce.
Smacznego !!!
rewelacyjny sernik! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę, świetny przepis:)
OdpowiedzUsuńJej, sernik w takim wydaniu to musi być niebo w gębie:):):)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest 2 x dla mnie, bo jestem poszukiwaczką oryginalnych smaków i .... mam słabość do chałwy (niestety). Ale cóż tam :) Sernik wygląda pysznie i pięknie i pewnie zjadłabym taki kawałek do kawy :)))
OdpowiedzUsuńGenialny sernik! Cudo <3
OdpowiedzUsuńA czy można upiec ten sernik bez tzw. kąpieli wodnej? Pierońsko boję się tej metody pieczenia :(.
OdpowiedzUsuńPewnie można, ale my ostatnio tylko w towarzystwie pary wodnej pieczemy (góra i dół - piekarnik)...POLECAMY gorąco i to nic strasznego :) :) POZDRAWIAMY!!!
UsuńPolecamy, zapraszamy i pozdrawiamy :):)
OdpowiedzUsuńMniam, doskonały! Uwielbiam chałwowe wypieki!
OdpowiedzUsuńPo moim cieście chałwowym nie wątpię, że sernik smakował niebiańsko. Najbardziej mnie ciekawi jak Wam udało sie go wyciągnąć z formy silikonowej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:-)
Marzenka, z tej faaaaaajnej formy wszystko wyskakuje ;):)
OdpowiedzUsuńSerdeczności:):)
mniam mniam.. ślinka cieknie na te pyszności ;)
OdpowiedzUsuń