czwartek, 20 lutego 2014

Grillowana Papryka




Papryka grillowana to bardzo proste danie, ale z wieloma zastosowaniami. Paprykę przygotowaną według tego przepsiu używamy przede wszystkim do grillowanych mięs, do bukietów grillowanych warzyw, jako składnik sałatek, do serów oraz do kanapek.

Cały przepis składa się zaledwie z dwóch składników:  papryki oraz oliwy extra vergine. Może zaskakiwać fakt, że nie ma konieczności użycia ziarenka soli czy innych przypraw, ale tak jest w rzeczywistości. Nawet osoby, które na co dzień używają dużo soli nie odczują jej braku- to sprawa soli mineralnych zawartych w papryce. 

Co jeszcze ciekawe, jeśli grillowaną paprykę z domieszką oliwy zostawić na noc w lodówce, następnego dnia,  oliwa nie będzie już żółta tylko pomarańczowa- to sprawka kapsantyny, czyli barwnika odpowiedzialnego za czerwony kolor papryki. Ponadto oliwa nabierze specyficznych aromatów, dlatego każdy z obu składników tego dania jest na przysłowiową wagę złota.   

Zapraszamy na przepis. 

Składniki:
  • czerwona papryka- ilość wg uznania
  • oliwa EV- ilość wg uznania

Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię Wasz sposób prezentacji przepisu! Ostatni talerz poproszę :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. A można ju z prosić zrobioną?;-) Pozdrawiam cieplutko:-) I uciekam do kalmarów, bo mi pachną:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajny pomysł, ja lubię jeszcze taką marynowaną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pieczona papryka ma taki boski posmak i zapach! Bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy, że wpadliście na naszego bloga :) !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...