Papryka grillowana to bardzo proste danie, ale z wieloma zastosowaniami. Paprykę przygotowaną według tego przepsiu używamy przede wszystkim do grillowanych mięs, do bukietów grillowanych warzyw, jako składnik sałatek, do serów oraz do kanapek.
Cały przepis składa się zaledwie z dwóch składników: papryki oraz oliwy extra vergine. Może zaskakiwać fakt, że nie ma konieczności użycia ziarenka soli czy innych przypraw, ale tak jest w rzeczywistości. Nawet osoby, które na co dzień używają dużo soli nie odczują jej braku- to sprawa soli mineralnych zawartych w papryce.
Co jeszcze ciekawe, jeśli grillowaną paprykę z domieszką oliwy zostawić na noc w lodówce, następnego dnia, oliwa nie będzie już żółta tylko pomarańczowa- to sprawka kapsantyny, czyli barwnika odpowiedzialnego za czerwony kolor papryki. Ponadto oliwa nabierze specyficznych aromatów, dlatego każdy z obu składników tego dania jest na przysłowiową wagę złota.
Zapraszamy na przepis.
Składniki:
- czerwona papryka- ilość wg uznania
- oliwa EV- ilość wg uznania
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Bardzo lubię Wasz sposób prezentacji przepisu! Ostatni talerz poproszę :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA można ju z prosić zrobioną?;-) Pozdrawiam cieplutko:-) I uciekam do kalmarów, bo mi pachną:-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł, ja lubię jeszcze taką marynowaną:)
OdpowiedzUsuńPieczona papryka ma taki boski posmak i zapach! Bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńLOVE !!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy, że wpadliście na naszego bloga :) !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda