Idealne ciasto dla wielbicieli
masy kajmakowej, bitej śmietany, czekolady
i prażonego słonecznika.
Będzie wam smakowało ;) ;)
Zapraszamy!!!
CIASTO CZEKOLADOWE :
przepis znajduje się TUTAJ
PRZYGOTOWANIE ZIARNA SŁONECZNIKA:
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
4 łyżki cukru pudru
200 g ziarna słonecznika (łuskanego)
Margarynę
roztopić, dodać mleko i cukier puder wszystko wymieszać podgrzewając (nie
gotować),
następnie dodać słonecznik. Ponownie
wszystko wymieszać
i wyłożyć na papier do pieczenia. Blachę umieścić w piekarniku i upiec na złoty kolor.
Kiedy słonecznik przestygnie –
pokruszyć.
KREM:
1 kostka margaryny (my użyłyśmy
KASI)
1 puszka masy kajmakowej
510 g
„upieczony” i pokruszony
słonecznik
Tłuszcz
zmiksować i dodawać po łyżce masy kajmakowej, a następnie dodać przygotowany
wcześniej słonecznik.
Gotowy
krem wyłożyć na wystudzony biszkopt, a na nim ułożyć okrągłe herbatniki.
Roztapiamy
gorzką czekoladę (100 g)
i wylewamy je na całość.
Następnie
ubijamy śmietanę 30% z cukrem pudrem
i śmietan-fixem.
Za
pomocą noża pokroić gorzką czekoladę (ok.pół tabliczki)
w
podłużne wiórki.
Za
pomocą rękawa cukierniczego na każdym ciastku robimy dekorację i posypujemy
pokrojoną w wiórki czekoladą.
Smacznego!!!
Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWartość dodana. Ciasto z błonnikiem. CZegóż chcieć więcej ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
To ciasto to niezła mieszanka, pysznie wypada! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie. Mam bardzo podobny przepis na ciasto słonecznikowe, ta masa jest rewelacyjna w smaku:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto, fajny pomysł na zastąpienie biszkoptu ciasteczkami.
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne ciasto ze słonecznikiem. Świetnie smakuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!:)
OdpowiedzUsuńAle ciacho:) Podoba mi się ten trik ze słonecznikiem. Możemy się wymienić ja dam ptasie mleczko a Wy talerzyk ciacha;)
OdpowiedzUsuńOK :):) ptasie mleczko też lubimy !!!
UsuńPozdrawiamy:):)
Kochani dziękujemy, zapraszamy i pozdrawiamy :):)
OdpowiedzUsuńMi na pewno by smakowało :) wygląda pysznie, aż trudno mu się oprzeć!
OdpowiedzUsuńNie, nie, nie...nie ma głupich, nie będę go robiła, nie będę, nie....Bo inaczej bym całą blachę sama zżarła...;-) MEGA!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda! Nigdy nie robiłam, ale zapisuję i na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńJuż niedługo je przygotuję :-)
OdpowiedzUsuńJuż po samym opisie wiem, że to coś dla mnie. Zobaczyłam zdjęcia i... cholera, zdecydowanie czuję jakby autor tego cuda znał mnie dobrze i robił to specjalnie dla mnie :) CUDO, cudeńko i ślinotok murowany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam też do nas, do kuchni matki i córki.
jakie są wymiary blaszki na której jest robione ciasto?
OdpowiedzUsuń32x22
Usuń