czwartek, 6 lutego 2014

Grzaniec czyli Grzane Wino



Tradycja spożywania gorącego wina jest popularna w całej Europie, szczególnie w krajach, gdzie zimy bywają mroźne. W Skandynawii grzane wino to popularny Glögg, w alpejskich miasteczkach to Vin Brulé. W Niemczech grzane wino określane jest nazwą Glühwein, a we Francji to Vin Chaud

Konsumpcja grzanego wina wzrasta szczególnie w okresie od początku adwentu do końca karnawału; grzane wino jest atrakcją świątecznych jarmarków, rozgrzewa podczas kuligów, umila mroźne domowe wieczory

W Polsce najstarsze receptury na grzane wino pochodzą z XVI w, sporządzone zostały przez lekarza- zielarza Marcina z Urzędowa ( Małopolska, lubelskie) . Grzaniec, bo taką nazwę regionalną zyskało w Polsce grzane wino, zalecane było przez doktora Marcina na rozgrzewkę i dla zapobiegania przeziębieniu. Należy jednak wiedzieć, że Marcin z Urzędowa studiował w północnych Włoszech, a następnie podróżował  po Szwajcarii i Węgrzech, to tłumaczy źródło pochodzenia grzańca w Polsce.   

Składniki:

Nie ma określonego składu dla przygotowania grzanego wina.
Podstawowe składniki to czerwone wino półwytrawne lub półsłodkie oraz przyprawy takie jak: goździki, całe laski cynamonu, imbir, gwiazdki anyżu, cynamon,  gałka muszkatołowa,  wanilia oraz skórki cytrusów. Tradycyjna polska receptura zaleca dodawać suszone owoce porzeczki, malin czy aronii oraz miód. 



Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij  TUTAJ

13 komentarzy:

  1. Najbardziej lubię grzańca w okresie świątecznym, wypity na jarmarkach samkuje naprawdę zacnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jesli dobrze pamiętam, to czytałam o winie i o twoich wrażeniach w poście dotyczącym świątecznej wyprawy na jarmark do Berlina ! ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  2. Mogę się wprosić :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszamy :D


      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  3. świetnie wygląda, bardzo lubię takie grzane wino w zimowe wieczory:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecamy wypróbować :)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  4. obowiązkowy zimową porą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zaskoczę dzisiaj Mężusia i zrobię wieczorkiem takiego grzańca...i ten boski zapach :)
    Serdeczności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe, czy będzie zaskoczony ;)

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń
  6. Dziękujemy, że do nas wpadliście !


    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba chodzi i laski cynamonu a nie wanilii...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie tak. Dziękuję za informację o błędzie. Już poprawione :)

      Pozdrawamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...