Wilgotne, aromatyczne ciasto, które zazwyczaj piecze się w
formie babki-chlebka, zmieniłyśmy w dostojny torcik
bananowo-orzechowo-czekoladowy z nutką pomarańczy.
Mamy nadzieję, że takie połączenie przypadnie Wam do gustu,
a kubki smakowe zwariują.
Zapraszamy !!!
SKŁADNIKI CIASTA:
250 g mąki
200 g brązowego cukru (my dodatkowo go zmieliłyśmy)
3 duże banany rozgniecione na miazgę
125 ml. mleka
1 duże jajo
200 g orzechów włoskich
200 g czekolady(100 g gorzkiej i 100 g mlecznej z orzechami)
1 ½ proszku do pieczenia
½ sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Za pomocą miksera łączymy jajo, lekko rozgniecione banany i mleko.
Wszystkie sypkie składniki przesypujemy do jednej miski
i dokładnie mieszamy za pomocą np. rózgi.
Następnie po łyżce dosypujemy do masy jajeczno-bananowej.
Miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy (średnica 26 cm) i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni termoobieg) na ok. 30- 40 minut - do tzw. "suchego patyczka".
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwa krążki.
KREM:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 opakowanie śmietan-fixu
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
starta skórka z połowy pomarańczy
Należy pamiętać o umyciu pomarańczy przed użyciem.
Śmietanę ubijamy z sypkimi składnikami.
Następnie do ubitej śmietany dodajemy po łyżce ser mascarpone
oraz skórkę pomarańczową
i wyciskamy ok.1 łyżki soku. Wszystko miksujemy.
Tak przygotowany krem wykładamy na pierwszy blat. Wyrównujemy i przykrywamy drugim lekko go dociskając.
Na wierzchu rozsmarowujemy pozostałą część kremu i obficie
obsypujemy płatkami np. orzechów laskowych.
O i tak się prezentuje ;)
Smacznego !
Ten kontrast ciasta i masy pięknie się prezentuje. Pewnie tak samo smakuje:-) Mmmm...:-)
OdpowiedzUsuńpyszna rozpusta...;)
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie, zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelka, mniamuśne :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciacho, aż nabrałam ochoty na coś słodkiego.
OdpowiedzUsuńOśliniłam Wam stronę cała! Idę piec jakieś ciacho. Buziaki:)
OdpowiedzUsuńwygląda perfekcyjnie, mniam!
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Zachwycający widok!
OdpowiedzUsuńJa na sam widok już zwariowałam:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie się zapowiada i jak pięknie wygląda:-)
OdpowiedzUsuńMoje kubki smakowe szaleją kiedy to czytam :) pyszności!!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :):)
OdpowiedzUsuńWszystkich milutko pozdrawiamy i oczywiście zapraszamy !!!
Czy ciasto jest wystarczająco wilgotne i nie wymaga dodatkowego nasączenia ?
OdpowiedzUsuńCiasto jest w sam raz i naszym zdaniem nie wymaga dodatkowego nasączenia.
UsuńPozdrawiamy!!!