sobota, 15 lutego 2014

Karkówka w warzywach


Delikatna, soczysta i aromatyczna karkówka w towarzystwie warzyw, 
suszonych śliwek i ulubionych przypraw.

Zapraszamy!!!




POTRZEBUJEMY:
1,5 - 1,8 kg karkówki bez kości
2-3 średnie marchewki
1 duża por
5-6 obranych ząbków czosnku
5-6 suszonych śliwek
1 duże jabłko
a także
2-3 listki laurowe
7-8 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli


suszonych śliwek nie moczymy


Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, wlewamy oliwę, sos sojowy i połowę ząbków czosnku przeciskamy przez praskę.


Wszystko mieszamy.


Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso
ułożone w naczyniu do pieczenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.



Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i por, a także umyte, podzielone na ósemki jabłko oraz pozostałe ząbki czosnku.



Całość wstawiamy do piekarnika na ok.2 godziny - temperatura 180 stopni - TERMOOBIEG. My użyłyśmy naczynia z przykrywką do pieczenia w piekarniku, ale może to być każde naczynie żaroodporne lub folia. 
Najlepiej jak przez 3/4 czasu pieczenia naczynie jest zamknięte, a przez ostatnie 15-20 minut otwarte, aby mięso nabrało koloru.


Po upieczeniu trochę warzyw i mięso wykładamy na półmisek.
Karkówkę kroimy w plastry. 


 Pozostałe upieczone warzywa, jabłko, śliwki wraz z pysznym sosem przelewamy do naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy.


Powstałym, gęstym, pysznym sosem polewamy mięso.
Karkówkę serwujemy z ziemniakami z wody.

Smacznego!


6 komentarzy:

  1. świetne:) ja najbardziej lubię taką soczystą w piwie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piwie najbardziej lubimy goloneczki ;);)
      ale oczywiście karkówką też nie pogardzimy!!!
      Serdeczności!

      Usuń
  2. oj, jak ja dawno nie jadałam karkówki, całe wieki, a przecież przepisy u nas na karkówkę, zawsze o soczystym i miękkim mięsie traktują !

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj lubię takie potrawy! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy Wszystkich :):)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...