Delikatna, soczysta i aromatyczna karkówka w towarzystwie warzyw,
suszonych śliwek i ulubionych przypraw.
Zapraszamy!!!
POTRZEBUJEMY:
1,5 - 1,8 kg karkówki bez kości
2-3 średnie marchewki
1 duża por
5-6 obranych ząbków czosnku
5-6 suszonych śliwek
1 duże jabłko
a także
2-3 listki laurowe
7-8 kuleczek ziela angielskiego
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki pieprzu czarnego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
suszonych śliwek nie moczymy
Wszystkie przyprawy wsypujemy do miseczki, wlewamy oliwę, sos sojowy i połowę ząbków czosnku przeciskamy przez praskę.
Wszystko mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso
ułożone w naczyniu do pieczenia. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki i por, a także umyte, podzielone na ósemki jabłko oraz pozostałe ząbki czosnku.
Całość wstawiamy do piekarnika na ok.2 godziny - temperatura 180 stopni - TERMOOBIEG. My użyłyśmy naczynia z przykrywką do pieczenia w piekarniku, ale może to być każde naczynie żaroodporne lub folia.
Najlepiej jak przez 3/4 czasu pieczenia naczynie jest zamknięte, a przez ostatnie 15-20 minut otwarte, aby mięso nabrało koloru.
Po upieczeniu trochę warzyw i mięso wykładamy na półmisek.
Karkówkę kroimy w plastry.
Pozostałe upieczone warzywa, jabłko, śliwki wraz z pysznym sosem przelewamy do naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy.
Powstałym, gęstym, pysznym sosem polewamy mięso.
Karkówkę serwujemy z ziemniakami z wody.
Smacznego!
świetne:) ja najbardziej lubię taką soczystą w piwie:)
OdpowiedzUsuńW piwie najbardziej lubimy goloneczki ;);)
Usuńale oczywiście karkówką też nie pogardzimy!!!
Serdeczności!
oj, jak ja dawno nie jadałam karkówki, całe wieki, a przecież przepisy u nas na karkówkę, zawsze o soczystym i miękkim mięsie traktują !
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Kasia
O tak, to jest to co tygryski lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuńOj lubię takie potrawy! Pyszota :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny i pozdrawiamy Wszystkich :):)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam. Wyszła pycha. Wszyscy zajadali ze smakiem☺
OdpowiedzUsuń