piątek, 14 lutego 2014

Torcik bezowy z owocami granatu dla Walentego


Lubimy robić słodkie niespodzianki...
a

 WALENTYNKI

to 
najlepsza okazja. 

Wybrałyśmy kruche, mocno czekoladowe bezy i soczyste owoce granatu połączone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone.
Dlaczego owoce granatu?
Bo to afrodyzjak :):)
  W nich ponoć kryła się tajemnica królowej Kleopatry, która świadoma dobroczynnego wpływu owoców na urodę zajadała się nimi obficie. Nic zatem dziwnego, że w swoich czasach była wzorem kobiecej urody i podbijała męskie serca, nie wyłączając samego Cezara.
A więc do dzieła ;) ;)

Zapraszamy!







SKŁADNIKI NA BLATY BEZOWE:

·       3  białka
·         130 g drobnego cukru
·       1,5 łyżek kakao
·         3/4 łyżeczki octu (np. winnego)



Będą potrzebne dwa średnie granaty...idziemy na całość ;) ;)

Sok z granatu działa bardzo korzystnie na serce i cały układ krążenia. Antyutleniacze zawarte w soku mogą pomóc zredukować złogi cholesterolowe zgromadzone w naczyniach krwionośnych, a zawarte w owocach substancje czynne mają pozytywny wpływ na libido.



Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, na którym narysować 3 okręgi o średnicy 15 cm (można np. odrysować jakiś talerzyk). 



Ubić białka na sztywno, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo!.



 Na końcu delikatnie wmieszać przesiane kakao 



i ocet winny
(my wymieszałyśmy wszystko rózgą).



Masę wyłożyć na narysowane koła (ok. 0,5 cm od narysowanej linii).Piec przez 1 godzinę w 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - mają tak wystygnąć (najlepiej zostawić na noc).



A to gotowe suche blaty.


A teraz czas na krem!



SKŁADNIKI KREMU:

250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka cukru pudru
ok. 1 łyżki soku z cytryny




Kremówkę ubijamy z cukrami i śmietan-fixem na sztywno.


A następnie do ubitej śmietany dodajemy po łyżce  serka mascarpone.


Na koniec dodajemy sok z cytryny.


Pierwszy blat bezowy smarujemy kremem i wysypujemy
 owocami granatu, a następnie drugi blat z dwóch stron.

Składamy torcik...



Na wierzchu tortu wykładamy ostatnią warstwę kremu i 


układamy owoce granatu.


Proponujemy od razu degustować, bo właśnie zaraz po zrobieniu 
jest najlepszy.


Smacznego!!! 




9 komentarzy:

  1. Delicje! Najlepszego dla Was!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja chyba dziś zrobię... sama dla siebie :) Pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Granat się ostatnio bardzo popularny zrobił, wszędzie go widzę :)
    To ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chciałabym wyjść za tego torta :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście granat jest popularny, ale nas to cieszy, bo go bardzo lubimy :):)
    Ciasto godne polecenia.
    Dziękujemy i pozdrawiamy Wszystkich!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłam oczami spory kawałek tortu, ależ słodziutki, pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciągle się przymierzam i zacząć nie mogę, ale Waszego jestem skłonna spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...