Dziś danie szczególnie wytrawne, bo w roli głównej Sardynki.
Te małe rybki, które z racji swoich rozmiarów wydają się kruche i delikatne, choć takie są w rzeczywistości, to jednak ich smak nie pozostawia żadnych złudzeń- małe, ale z charakterem. Filet z tuńczyka, halibuta, czy nawet rekina jest o wiele mniej charakterystyczny w smaku niż Sardynki. Z tego powodu polecamy dania z udziałem Sardynek tylko dla wilków morskich.
Dziś przedstawiamy przepis na sardynki z piekarnika, jednak Himalaje aromatu, Sardynki osiągają podkręcone dymem letniego grilla.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki: *
- sardynki- ok. 30 dkg
- ziemniaki- 2-3 sztuki
- bułka tarta- 1 łyżka lub wg potrzeb
- oliwa EV- 5-6 łyżek lub wg potrzeb
- czosnek - 2-3 ząbki
- natka pietruszki lub natka fenkułu- 1 łyżka
- czarny mielony pieprz i sól- do smaku
- cytryna - do smaku
Wyglądają znakomicie, ale dla mnie to fileciki proszę :))) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńw takiej wersji jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś coś podobnego i pamiętam, że byliśmy zachwyceni tym niecodziennym smakiem:) będę musiała odkurzyć przepis, bo narobiłyście mi niezłej ochoty:)
OdpowiedzUsuńczyli masz w rodzinie prawdziwe wilki morskie :D :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Ale pysznie to danie się prezentuje :) chętnie bym go spróbowała :) Dziewczyny a gdzie dostałyście w Poznaniu te sardynki ?
OdpowiedzUsuńostatnio rozpieszcza nas Selgros, za każdym razem, trafiamy na coś fajnego na stoisku rybnym. W sumie, tylko po to tam jeździmy :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Fakt dodania ziemniaków z pewnością przekona moją rodzinkę do sardynek ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Uwielbiam sardynki pieczone na grillu latem, bo wtedy sa u nas świeże... O tej porze roku jeszcze ich niie ma.... I zapytuje z ciekawości gdzie je kupujesz w Polsce? Ja jak jestem nie znajduje prawie wcale świeżych ryb, pisze o Poznaniu.... Moja mama mieszkająca tam podobnie może nie znamy dobrych adresów.
OdpowiedzUsuńodczytałam o selgrosie... Czy to sklep dla wszystkich czy dla firm jak metro?
OdpowiedzUsuńja posiadam kartę do Selgros od zawsze, ale widziałam jakiś czas temu, że można było wyrobić wejściówki ( na 1 dzień) na podstawie dowodu tożsamości. Bezpieczniej jednak potwierdzić sobie tę informację w regulaminie sklepu lub po porstu w sklepie.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Takie świeże to tylko miałam okazję zjeść na południu Hiszpanii, z grilla. Wpadnę do Was do Poznania na kosztowanie;-))
OdpowiedzUsuńzapraszamy :D
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dodatek ziemniaczków chrupiących to musi być smak. Świetne danie;)
OdpowiedzUsuńCo ja bym dała, żeby u mnie w domu więcej ryb jadło się, eh...
Fakt, przekonać kogoś do ryb, to najtrudniejsze, co może być, szczególnie, jeśli z góry rodzina zakłada, że ryby są niedobre i koniec ! :(
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda