sobota, 15 marca 2014

Dorsz z boczniakami i serem mozzarella

Delikatna i soczysta, a jednocześnie aromatyczna ryba w
towarzystwie boczniaków, mozzarelli  i pomidora.
 
Zapraszamy !
  


  
Cebulę kroimy w małą kostkę,

 
a następnie boczniaki.
 
Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulkę.
Smażymy chwilkę,


a potem dodajemy pokrojone boczniaki.
 

Solimy całość i mieszamy.
 
 Podsmażamy


   Przygotowujemy kawałki folii aluminiowej. Na środek każdej
wylewamy 2 łyżki oleju.



Każdy kawałek ryby obficie skropić sokiem z cytryny.


Posypać solą morską i

 
świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.
 
Na każdy kawałek ryby wykładamy podsmażone
i lekko wystudzone boczniaki.

A następnie kładziemy plasterek sera mozzarella


oraz plasterek pomidora.


Całość "pakujemy" w folię aluminiową.




 
  Tak zapakowane kawałki dorsza pieczemy w temperaturze 180 stopni (TERMOOBIEG) przez ok. 40 minut, a następnie otwieramy każdy "pakunek" i jeszcze przez 10 minut zostawiamy w włączonym piekarniku.
 


Wykładamy na talerz i ozdabiamy świeżą bazylią.
 

Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Ale fantastyczna propozycja podania ryby:) ja za mało ich jadam tak właśnie wnioskuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. ryba i grzyby to bardzo dobre połączenie, choć u nas mało popularne. Boczniaków jeszcze nie używałam, zazwyczaj prawdziwki, ale przecież wszystkiego jeszcze nie wiem :)

    Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny, dziś macie mnie na tym pysznym obiedzie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To musieć obledne! Robie dziewczyny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawie podany dorsz, jestem pełna uznania :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za niedorzeczność- o mały włos przeoczyłabym taką rybkę. Cudo po prostu!!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...