Dieta bezglutenowa polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten, czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta).
Choroba wynikająca z nietolerancji glutenu to celiakia. Powoduje stany zapalne śluzówki jelita cienkiego i niszczy kosmki jelitowe, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem składników odżywczych.
Na polskim rynku na szczęście, jest już wiele produktów bezglutenowych.
Dla tych co zmagają się z tą chorobą
oraz na prośby czytelniczek podajemy przepis na ciasto-babkę, bardzo smaczne, pulchne, lekkie o ciekawym smaku.
Zapraszamy!
200 g mielonych migdałów
100 g mąki kukurydzianej
150 g cukru
3 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
1 duża pomarańcza
oraz
tłuszcz do wysmarowania formy
(o wymiarach: 32cm x 10cm)
bułka tarta.
Przygotowujemy formę smarując ją tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Utrzeć masło z cukrem.
w osobnej miseczce połączyć mąkę, migdały i proszek do pieczenia.
Do masy dodać łyżkę sypkich składników i zmiksować.
Następnie wbić pierwsze jajko i ponownie zmiksow
Kolejno wbijać pozostałe jajka i wsypywać po trochu sypkie składniki ciągle ucierając, aż do uzyskania jednolitej masy.
Na koniec dodać skórkę startą z dużej, sparzonej pomarańczy i całość ponownie zmiksować.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy.
I wstawiamy do nagrzanego piekarnika = 180 stopni na około 40 minut ( do tzw."suchego patyczka")
Tuż przed podaniem ciasto skrapiamy sokiem z pomarańczy
i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Mniam, pysznie wygląda! Uwielbiam pomarańczowe wypieki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper ciasto i ten jego zapach. Bardzo fajna ta forma :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
pysznie wygląda, zapisuje przepis:)
OdpowiedzUsuńObcenie trwa prawdziwy boom na wszystko co bez glutenu, i nie chodzi wcale o to, że wiele osób glutenu nie przyswaja, tylko o "modę oczyszczającą" :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ksia
Bezglutenowe, pomarańczowe i na dodatek na mące migdałowej? To się po prostu musi udać :-)
OdpowiedzUsuńPachnie pachnie pachnie mi tu pomarańczowo ;]
OdpowiedzUsuńPyszne:)
Pozdrawiamy Wszystkich i zapraszamy :):)
OdpowiedzUsuńOjej jakie pyszne to ciacho pomarańczowe, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńBułka tarta nie jest bezglutenowa przecież.
OdpowiedzUsuńW smaku rewelacja, ale bardzo, bardzo tłuste. Gdyby tak zastąpić 100g masła czymś innym (nie tłuszczem) - co by to mogło być?
OdpowiedzUsuńMożna dać tylko 100 - 130 g masła i użyć np. Kasi zamiast typowego masła :) Pozdrawiam!!!!
Usuń