Beszamel to sos bazowy, który używany jest dla dopełnienia dań zapiekanych, wykonanych z warzyw oraz makaronów.
Beszamel bardzo często wykorzystuje się dla przygotowania dań kuchni polskiej, jednak historycznie sos związany jest ściśle z kuchnią włoską i francuską.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
- mleko- 3/4 litra
- masło- 50 g
- mąka- 70 g
- gałka muszkatałowa- szczypta, do smaku
- sól- szczypta, do smaku
- biały mielony pieprz- szczypta, do smaku
Uwielbiam ten sos, świetnie sprawdza się prawie do wszystkiego! Unikam z wiadomych powodów hihihi
OdpowiedzUsuńświetny sos, nadaje się do wielu rzeczy, szkoda tylko, że tak bardzo kaloryczny:)
OdpowiedzUsuńkocham beszamel!!!! :D i Katarzynę Medycejską!
OdpowiedzUsuńCzęsto robię, jednak mam dłuugie zęby na gałkę i jej unikam:-) Ciewostki dotyczące pochodzenia danej potrawy bardzo mnie cieszą:-)
OdpowiedzUsuńRobie czesto do roznych Dan... Fajnie, ze opisalas historie potrawy!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpic mleko w tym sosie.Ze względu na chorobe nie mogę jeść mleka ani żadnego nabiału,a chciałabym taki sos wykorzystać .--Rosa.pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNiestety nie czujemy się na siłach, aby móc doradzić produkt, który neutralnie wpłynie na Pani samopoczucie. Przykro nam.
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda