czwartek, 10 kwietnia 2014

Jak zrobić Beszamel




Beszamel to sos bazowy, który używany jest dla dopełnienia dań zapiekanych, wykonanych z warzyw oraz makaronów. 
Beszamel bardzo często wykorzystuje się dla przygotowania dań kuchni polskiej, jednak historycznie sos związany jest ściśle z kuchnią włoską i francuską. 


Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ


składnik:
  • mleko- 3/4 litra
  • masło- 50 g
  • mąka- 70 g
  • gałka muszkatałowa- szczypta, do smaku
  • sól-  szczypta, do smaku
  • biały mielony pieprz- szczypta, do smaku

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam ten sos, świetnie sprawdza się prawie do wszystkiego! Unikam z wiadomych powodów hihihi

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny sos, nadaje się do wielu rzeczy, szkoda tylko, że tak bardzo kaloryczny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kocham beszamel!!!! :D i Katarzynę Medycejską!

    OdpowiedzUsuń
  4. Często robię, jednak mam dłuugie zęby na gałkę i jej unikam:-) Ciewostki dotyczące pochodzenia danej potrawy bardzo mnie cieszą:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie czesto do roznych Dan... Fajnie, ze opisalas historie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czym można zastąpic mleko w tym sosie.Ze względu na chorobe nie mogę jeść mleka ani żadnego nabiału,a chciałabym taki sos wykorzystać .--Rosa.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie czujemy się na siłach, aby móc doradzić produkt, który neutralnie wpłynie na Pani samopoczucie. Przykro nam.

      Pozdrawiamy serdecznie
      Tapenda

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...