Kalmary w cytrynowym dressingu, podawane mocno schłodzone, z dodatkiem selera naciowego, to bardzo udane i bardzo świeże połączenie. To również smak wakacji nad Adriatykiem. Skoro wszystkie składniki są już dostępne w Polsce, pozostaje nam z całą przyjemnością zdradzić tajemnicę przygotowania tej przystawki.
Ten przepis został przeniesiony na nową stronę Tapenda.pl
Aby przejść do całego przepisu. Kliknij TUTAJ
Składniki:
- kalmary tuby- 3 sztuki
- seler naciowy- 4 łodygi
- ziele angielskie- 5 ziaren
- czarny pieprz- 5 ziaren
- liść laurowy 3 sztuki
- marchew- 1 sztuka
- cebula- 1 sztuka
- cytryna- 1 sztuka
- oliwa EV- ok. 170 ml
- sól i czarny mielony pieprz do smaku
- natka pietruszki- 10 łyżka, świeża lub mrożona.
Cudownie lekkie danie i te smakowicie wyglądające kalmary :)
OdpowiedzUsuńz miłą chęcią skosztowałabym tych nowości, bo dla mnie te smaki, to nowość, rzadko kiedy poza krewetkami jadam takie rzeczy i w sumie, nawet nie wiem jak to się przyrządza;) chętnie podpatrzę i przestudiuję receptujrę, bo te kalmary wyglądają smakowicie. Bez zastanowienia.. biorę je!!!!!:D
OdpowiedzUsuńAntenko, zdajemy sobie sprawę, że RP taka propozycja, to jest totalna egzotyka i niewątpliwie najlepiej było by, aby móc najpierw spróbować takie danie gotowe, aby móc ocenić smak. Nad Adriatykiem jest to porzystawka bardzo powszechna. Trzeba tylko pokonać lęk przed nieznanym :)
UsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Suuuper <3 <3
OdpowiedzUsuń